Kultura
0

Najava programa festivala MESS za 22. oktobar

FENA
Četiri predstave u različitim programima na sutrašnjem su repertoaru Internacionalnog teatarskog festivala MESS.

Meksički umjetnici Teatra de Ciertos Habitantes predstavit će se prvi put ovdašnjoj publici predstavom "Čudovišta i čuda: Povijest kastrata" u okviru programa World MESS.

Komad, koji je prema tekstu Jorgea Curija režirao Claudio Valdes Kuri, govori o razvoju, vrhuncu i propadanju kastrata. To je ujedno i priča koja se u isto vrijeme odnosi na tri stoljeća ljudske misli i djela.

Meksički ansambl komad će izvesti na sceni Doma mladih u Skenderiji u 22 sata.

Predstava "Bubnjevi u noći" u izvedbi makedonskih umjetnika Narodnog pozorišta "Vojdan Černodrinski" bit će izvedena u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica u 19.30 sati, nakon što ju je 19. oktobra vidjela i sarajevska publika.

Ona predstavlja oštru kritiku sitne buržoazije, jedan od ranijih radova Bertolta Brechta, prema čijem je tekstu komad režirao Martin Kočovski. Njegova je adaptacija inspirirana patološkom nezainteresovanošću običnog čovjeka za osobnu slobodu i semiotiku ljubavi.

Radnja se dešava neposredno nakon Prvog svjetskog rata, a komad se bavi općim pojmom slobode pojedinca na Balkanu te Evropi kao cjelini.

Bosna i Hercegovina će se predstaviti izvedbom "Samoubice" Nikolaja Erdmana, u režiji Eduarda Milera. Komad je rađen u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo na čijoj će sceni i biti izveden u 19.30 sati u okviru programa Mittel Evrope.

Iako je radnja smještena u vrijeme socijalizma, neposredno nakon Oktobarske revolucije, tekst se reflektira i na današnju poziciju - vrijeme korporativnog kapitalizma. Tekst je univerzalni socijalnopolitički komentar koji je prepoznatljiv u svim kulturnim sredinama i odnosi se na sva vremena.

U okviru programa Future MESS bit će izvedena predstava "Staza divljači" za koju režiju prema tekstu Franca Xavera Kroetza potpisuje Filip Grinvald. Riječ je o banjalučkom pozorištu.

Tekst ukazuje na pretjerivanje, situacije i devijantne ljude - one koji ubijaju svoju djecu i roditelje, seksualne prijestupnike, kriminalce i slične osobe.

Predstava će biti izvedena u Kamernom teatru 55 u 18 sati.