Učestvovali srednjoškolci iz BiH
27

Nagrađeni pobjednici 10. Festivala dramskog stvaralaštva

Klix.ba
U subotu navečer je svečano zatvoren 10. festival srednjoškolskog dramskog stvaralaštva BiH, koji je u Konjicu okupio pozorišne i dramske grupe srednjoškolaca iz 17 gradova BiH, dodjelom nagrada i proglašenjem najboljih. Ovaj jubilarni Festival trajao je deset dana i izvedeno je 26 predstava.

Stručni žiri (Hamica Nametak, reditelj iz Mostara, Zorana Šuman, glumica iz Banje Luke, i Miroljub Mijatović, rukovodilac Dječije, omladinske i lutkarske scene Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice), nagrade su dodijelilli u kategoriji školskih pozorišnih grupa i kategoriji pozorišta.

U jakoj konkurenciji "Perzijsko-bosanski koledž sa internatom“ sa predstavom "Karavan ponosa“ osvojio je treće mjesto. Međutim, titulu najuspješnije škole ponio je osvojivši i nagrade za najbolju kostimografiju, muziku, scenski govor i scenski pokret.

Učenica "Perzijsko-bosanskog koledža sa internatom“ Lejla Pašić osvojila je nagradu za najbolju žensku ulogu, čime je zaokružen naporan i dugogodišnji rad.

"Ovo je najbolji Festival u Bosni i Hercegovini, koji njeguje umjetničko stvaralaštvo mladih i kao takav treba nastaviti da okuplja i spaja mlade ljude i narednih godina. Čestitam svima na trudu a pobjednicima na ostvarenim rezultatima“, rekao je na zatvaranju Hamica Nametak, predsjednik žirija.

"Nismo pobijedili, ali i treće mjesto je pokazatelj da ozbiljan rad polučuje rezultat. Drago mi je da je žiri prepoznao hibridnost drame „Karavan ponosa“, te da je nekoliko elemenata ocijenjeno najboljim. Mi smo i ovaj festival iskoristili da se predstavimo dramom izrazito moralno-didaktičkog karaktera, nabijenu dinamikom i pozitivizmom, pokušavajući dekonstruisati pojedine kulturne i historijske kanone“, rekao je Admir Džanko, profesor "Perzijsko-bosanskog koledža sa internatom“.