Kultura
4

Nagrade za ansambl Pozorišta mladih u Rusiji

FENA
Na Prvom festivalu britansko-irskog dramatičara Martina McDonagha koji je održan u ruskom gradu Permu od 7. do 14. oktobra, sarajevsko Pozorište mladih je ovjenčano sa dvije vrijedne nagrade.

Pozorište mladih je osvojio nagrade u izrazito jakoj konkurenciji svjetski poznatih pozorišta iz Poljske, Njemačke, Austrije, Češke, Azerbejdžana i Rusije, a gdje se posebno izdvaja čuveni moskovski MHAT.

Ansambl predstave "Gospodin Jastuk" koji čine glumci Sanin Milavić, Mario Drmać, Edhem Husić i Mirza Dervišić laureat je nagrade za najbolji glumački ansambl a Luca Cortina reditelj predstave "Gospodin Jastuk", je laureat nagrade za najboljeg reditelja festivala.

"Gospodin Jastuk" je najizvođeniji komad Martina McDonagha, koji je svoju praizvedbu doživio u Royal National Theatre u Londonu, bizarna je stilska mješavima bajki Braće Grimm i prepoznatljive tarantinovske ironije i groteske.

"Jastuk" je priča o piscu Katurijanu Katurijanu koji u nekoj imaginarnoj totalitarnoj državi biva priveden zbog zapanjujuće sličnosti između svojih "horor-bajki" i bizarnih ubistava djece.