Dani Hasana Kaimije 2010.
0

FOTO / Nagrade uručene Smajloviću, Kariću i Hadžimejliću

Sarajevo-x.com
Uručenje povelje Ismetu Smajloviću
Uručenje povelje Ismetu Smajloviću
Među zidinama srednjevjekovnog grada Zvornika, u petak navečer, na književnoj večeri pod otvorenim nebom, dodijeljene su nagrade u okviru Osme kulturo-vjerske manifestacije "Dani Hasana Kaimije". Odlukom Izvršnog odbora manifestacije Povelja za životno djelo “Hasan Kaimija” pripala je dr. Ismetu Smajloviću, za predan višedecenijski naučni rad i neprocjenjiv doprinos bosanskom jeziku.

Žiri "Dana Hasana Kaimije 2010.", kojim je predsjedavao književnik Nijaz Alispahić, najboljim djelom iz oblasti književnosti proglasio je roman "Pjesme divljih ptica", autora akademika Enesa Karića, a ove godine prvi put se dodjeljuju dvije potpuno ravnopravne prve nagrade za književno djelo i djelo iz oblasti znanosti, tako da je nagrada uručena Ćazimu Hadžimejliću za knjigu "Umjetnost islamske kaligrafije". Nagrade su dodijeljene i učenicima osnovnih i srednjih škola koji su se takmičili za najbolji literarni rad na zadanu temu.

Na izvrsnoj večeri poezije svoje stihove su čitali: Nijaz Alispahić, Husein Hasković, Mehmed Đedović, Duško Novaković, Enisa Ćurić-Osmančević, Miro Petrović i Amir Talić. Amfitetatar Starog grada Zvornika ispunilo je više od četiri stotine posjetilaca, koji su ove godine imali priliku svoja povratnička iskustva podijeliti sa književnicima iz cijele BiH.

Enes Karić
Enes Karić
Za subotu, 13. juni 2010. godine, kada je i posljednji dan manifestacije "Dani Hasana Kaimije", planirana je promocija knjige novinara Hasana Hadžića "Zvorničke priče", a potom i predstava "Mesnevija", u izvođenju glumaca zagrebačkog „Preporoda“. Brojnim sadržajima koji su inkorporirani u obilježavanje 600 godina od pominjanja Zvornika u pisanim izvorima, "Dani Hasana Kaimije 2010." ispunili su očekivanja, iz godine u godinu nudeći mnogo više i potvrđujući da su najznačajnija kulturno-vjerska manifestacija koju organiziraju povratnici u Republiku Srpsku.