Kultura
14

Nagrade s Festivala u Jajcu za predstavu iza koje je čitav ansambl stao srcem

FENA
Predstava "Naš razred" Kamernog tetatra 55 u režiji Dine Mustafića proglašena je najboljom predstavom na 35. pozorišnim igrama BiH u Jajcu, po ocjeni stručnog žirija u sastavu Aleksandra Spasojević, Mario Drmać i Nedžad Fejzić. Također, glumicama u predstavi Tatjani Šojić za ulogu Rachelke i Gordani Boban za rolu Zoche pripale su glumačke nagrade. Željka UdovičićPleština dobila je nagradu za dramaturgiju, Lejla Hodžić za kostimografiju i Vedran Hrustanović za scenografiju.

Direktor Kamernog teatra 55 Emir Hadžihafizbegović istakao je značaj ovih nagrada na današnjoj pres-konferenciji u Kamernom tetaru 55 upriličenoj tim povodom, naglasivši da se ovaj teatar gotovo redovno s raznih festivala vraća uz pregršt nagrada, te ocijenivši da to govori kako je ansambl Kamernog jedan od najboljih u regiji.

Tatjana Šojić je istakla da nagrade dolaze, ali da svaka nosi radost. Naglasila je da je "Naš razred" ansambl predstava te su i nagrade koje su osvojene ujedno nagrade čitavom timu, istakavši da u ovom komadu ima deset ravnopravnih uloga.

"Svaka uloga koju glumac radi grebe njegovu dušu, upiše mu se u život. Lik koji tumačim u ovoj predstavi je našao posebno mjesto u mojoj duši. Između ostalih stvari, ovaj tekst se bavi traganjem za istinom i pravdom a to je nešto na šta sam, ne samo kao glumac, već i privatno senzibilna", istakla je Šojić.

Gordana Boban smatra da je proces rada na ovom komadu bio izuzetan i da je kompletan kolektiv Kamernog teatra srcem i dušom stajao iza ove predstave.

"Nevjerovatno ozbiljno smo pristupili ovom teškom tekstu koji je od svakoga od nas tražio potpuno posvećenje. Čeprkanje po vlastitim dušama i osjećajima, ali nekako dublje i šire u odnosu na neke druge predstave. Ne dogodi se baš često da se rade ovakvi tekstovi i pruži prilika za rad na ovakvim ulogama kakve smo u glumačkom ansamblu imali", rekla je Boban.

Lejla Hodžić je istakla da su Pozorišne igre BiH u Jajcu jedan od onih festivala koji daje nagrade i za umjetnički dio, scenografiju i kostimografiju.

Uz zahvale žiriju koji je prepoznao njihov trud, nagrađeni su također uputili i riječi žaljenja što nisu, zbog ranijih obaveza, uspjeli stići na dodjelu nagrada u Jajce.