Kultura
0

Nagrada "Zvono" za mladog umjetnika

FENA
Centar za savremenu umjetnost Sarajevo u saradnji s Fondation for Civil Society i Trust for Mutual Understanding iz New Yorka, osnovao je Godišnju nagradu za mlade likovne umjetnike do 35 godina starosti - ZVONO.

Kandidati konkursa mogu biti likovni umjetnici do 35 godina starosti, državljani BiH.

U obzir za konkurs dolaze djela s područija slikarstva, kiparstva, grafike, crteža, instalacije, fotografije, videa, novih medija i performansa.

Likovni umjetnici se mogu sami prijaviti na konkurs. Prijedloge mogu slati i institucije, pojedinci, profesionalni djelatnici iz područija likovnih umjetnisti.

Nagrada se dodjeljuje za kvalitet i inovativnost za umjetnička djela nastala tokom 2005./2006. godine.

Žiri (od pet članova, tri iz inostranstva, dva iz BiH) će izabrati između predloženih i na konkurs pristiglih prijava četiri finalista / finalistkinje koji će biti predstavljeni na zajedničkoj izložbi u galeriji Protok u Banjoj Luci, gdje će se proglasiti dobitnik / dobitnica nagrade.

Nagrada ZVONO dodjeljuje se jednom umjetniku. Nagrada se sastoji od šestonedjeljnog boravka u New Yorku i samostalne izložbe u Sarajevu (Umjetnička galerija BiH) nakon povratka nagrađenog / nagrađene iz SAD-a, najkasnije do kraja 2006. godine.

Izložba treba predstaviti iskustva stečena tokom boravka u SAD-u.

Svaki kandidat mora predati ispunjen formular s prilozima i relevantnom vizualnom dokumentacijom. Formular se može podići u SCCA (kupola Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, Obala Maka Dizdara 3).