Kultura
0

Nagrada za videonovinarstvo Berlin

FENA
Konkurs za međunarodnu nagradu za videonovinarstvo, koja će biti dodijeljena krajem oktobra u Berlinu, otvoren je do 1. septembra za kratke dokumentarne videosnimke, televizijske priloge na bilo kojem jeziku i reportaže na njemačkom za reportere i videonovinare koji rade samostalno.

Treća ceremonija dodjele međunarodne nagrade za videonovinarstvo bit će održana od 27. do 29. oktobra u Berlinu, a samo uručenje bit će 28. oktobra.

Na trodnevnom festivalu bit će održane javne projekcije radova i diskusije s videoreporterima i novinarima, autorima dokumentarnih filmova, program-menadžerima, novinarima štampanih medija i televizijskim producentima iz Evrope i svijeta, koji će razgovarati o razvoju videonovinarstva i specifičnim programskim mogućnostima u toj oblasti.

Međunarodna nagrada za videonovinarstvo bit će uručena u nekoliko kategorija, uključujući za TV produkciju novinarskog ili dokumentarnog priloga maksimalne dužine od 15 minuta, koji je već emitovan.

Nagrada u toj kategoriji iznosi 1.500 eura, koliko i za nezavisni novinarski ili dokumentarni prilog, također do 15 minuta, koji ne mora da bude do sada prikazan.

Nagrada od 1.500 eura bit će dodiljena i za TV produkciju novinarskog ili dokumentarnog priloga koji je emitovan na nekom od TV kanala na njemačkom jeziku.

Također, bit će dodijeljena i nagrada hiljadu eura za mladog autora (do 28 godina), za novinarski ili dokumentarni prilog do 15 minuta.

Autori svih priloga mogu biti pojedinci ili više videonovinara/reportera. Specijalna nagrada žirija od 500 eura, bit će dodijeljena za izuzetno inovativnu videoprodukciju.

Prijave za nagradu i detalji mogu se naći na sajtu "http://www.videoreporter.org.