Kultura
29

Nagrada "Meša Selimović" u rukama književnika Slobodana Šnajdera

Piše: A. K.
Spisateljsko ostvarenje "Doba mjedi" hrvatskog književnika Slobodana Šnajdera proglašeno je večeras najboljim romanom u prošloj godini objavljenom na govornom prostoru Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore. Autoru djela je pod okriljem ovogodišnjih Međunarodnih književnih susreta Cum grano salis pripala nagrada "Meša Selimović".

Odluku za ovogodišnjeg dobitnika prestižne književne nagrade donio je žiri u sastavu: Mile Stojić, Filip David, Emir Imamović, Milan Rakovac i Ivica Đikić.

"Ovo djelo nam vraća vjeru u književnost kao veliku umjetnost, u literaturu koja nastaje daleko od svakodnevne produkcije i želje da se dodvori aktuelnim trendovima i ukusu rulje. 'Doba mjedi' knjiga je koja govori da se naši snovi uvijek i iznova odupiru nesnošljivoj buci historije i diktatu zaborava", kazao je predsjednik žirija Mile Stojić te dodao da je riječ o romansijerskoj sagi o ljubavi u vremenima kada se historija okrutno igrala s ljudskim životima i sudbinama.

U užem izboru za nagradu bili su romani "Anđeo atentata" Svetislava Basare, "Gdje si ti ovih godina" Hadžema Hajdarevića, "Područje bez signala" Roberta Perišića, "Doba mjedi" Slobodana Šnajdera i "Islednik" Dragana Velikića.

Ovogodišnjem laureatu pored skulpture mastionica i pero pripao je i novčani iznos od sedam hiljada konvertibilnih maraka.

"Ovu nagradu sam mnogo želio jer se ona poklapa sa mojim programom i iza toga ja stojim. Ova knjiga se u Hrvatskoj mnogo čita, a bavi se sudbinama ljudi koji su jedna posebna obilježena grupa. Knjiga govori o jednom cinizmu koji historija zna 'skuhati'", istakao je Šnajder.

Nagrada za najbolji roman nosi ime jednog od najvećih romansijera sa ovih prostora, književnika Meše Selimovića, prije svega zbog opredjeljenja Grada Tuzle da među svoje prioritete uvrsti valorizaciju kulturnog i historijskog naslijeđa grada.

Proglašenjem najboljeg romana završeni su ovogodišnji, 16. po redu Međunarodni književni susreti Cum grano salis.

Za vrijeme trodnevnih susreta organizovane su promocije knjiga i časopisa, druženja sa poznatim piscima i kolumnistima, okrugli stolovi i druge aktivnosti.

I ovaj put Tuzla je bila mjesto susreta najpoznatijih književnika, slavista, profesora književnosti, kritičara, izdavača i ljubitelja pisane riječi.