Kultura
0

Nagrada "Mali princ" Stanislavu Marjanoviću

Sarajevo-x.com
Stanislav Marijanović
Stanislav Marijanović
Stanislav Marijanović, slikar i pisac za djecu iz Hrvatske dobitnik je ovogodišnje nagrade Mali princ, čija je dodjela završni događaj četverodnevnih sureta dječijih pisaca "Vezeni most" u Tuzli.

Njegova knjiga "Enciklopedija čudovišta", objavljena 2008. godine u Hrvatskoj već vrijedi kao remek - djelo postmoderne igre. Tako su je nazvali kritičari. Marijanović je slikar. Ima vlastiti atelje u Parizu, gdje radi. Sam je priredio ilustracije raznovrsnih čudovišta, a tekst je nastao naknadno.

"Čudovišta nisu proizvod maštovitoga ljudskog mozga. To su stvarna, razumna bića koja, kao i mi, žive na ovom našem ugroženom, jedinom i zajedničkom planetu", kaže Marijanović. Njegova su čudovišta u svojoj raznolikosti mnogo interesantnija od ljudi. Nemaju samo dvije noge, dvije ruke i jednu glavu i ne govore za razliku od ljudi mnogo različitih jezika. Oni se međusobno jako dobro razumiju.

Za ilustracije i tekst, autor "Enciklopedije čudovišta", koju je objavila naklada Sipar dobio je ove godine u Zagrebu i godišnju nagradu Grigor Vitez. Iz Tuzle će u Francusku gdje radi ili u Grčku gdje mu živi porodica odnijeti bronzanu statuu Malog princa, koja je djelo akademskog vajara Enesa Sivca, plaketu i novčani dio nagrade u iznosu od tri hiljade konvertibilnih maraka, a potom će, kako je na završnoj svečanosti kazao Stanislav Marijanović nastaviti raditi na svojoj novoj knjizi "koju o ljudima, pišu čudovišta".

Nagradu "Mali princ" ove je godine uručila ambasadorica Francuske u BiH, njena ekselencija Maryise Berniau.

Osim Marijanovićeve knjige u konkurenciji je bila još jedna dječija knjiga iz Hrvatske i po dvije iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore. Selektori: dr. Rašida Kadrić (BiH), dr. Vuk Cerović (Crna Gora), dr. Dubravka Težak (Hrvatska), dr. Slavica Jovanović (Srbija), dr. Nedžad Ibrahimović (Društvo prijatelja knjige Mali princ Tuzla), bili su također i članovi žirija za izbor najbolje knjige za djecu objavljene u 2008. godini, ali prema pravilima manifestacije nisu mogli glasati za knjige koje su sami nominovali.

Vezeni most je na završnoj večeri dodijelio i nagradu za životno djelo pjesniku za djecu Šimi Ešiću, koji je ove godine obilježio 40 godina od objavljivanja njegove prve knjige, ali je nagradu ravnopravno podijelio sa bibliotekom "Lastavica", koju izdaje IP Sarajevo publishing.

Također je dodjeljena nagrada za najbolju ilustraciju, koju su studenti likovnih akademija iz Sarajeva, Zagreba, Beograda i Cetinja poslali na konkurs o temi Poezija Šime Ešića. Prvu nagradu, jednogodišnju stipendiju u mjesečnom iznosu od po sto konvertibilnih maraka dobio je Zlatko Vitković, student Akademije likovnih umjestnosti u Sarajevu, a drugu nagradu, polugodišnju stipendiju, Haris Jusović, također student Akademije likovnih umjetnosti u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Žiri u sastavu prof Amra Zulfikarpašić (ALU Sarajevo), Suzana Pajović Živković (asistentica Fakulteta likovnih umjetnosti Cetinje) i Nezir Čorbić, akademski slikar, pohvalio je i radove Nerme Dizdar sa ALU iz Sarajeva, te Aleksandra Mihaljevića i Nevene Matijević, studenata FLU u Cetinju.