Kultura
455

Nada Đurevska: U ramazanu se molim za dobro svima nama

NAP
Nada Đurevska (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nada Đurevska (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nada Đurevska, doajen bosanskohercegovačke glume, kaže za bh. novinsku agenciju Patria da već 20 godina mjesec ramazan doživljava kao veliku svečanost.

"Prije dvadeset i više godina nisam bila svjesna važnosti ovog mjeseca, ali sada se u njemu zaista osjećam posebno", kaže Đurevska. Voli, objašnjava, za vrijeme ramazana biti kod kuće u Sarajevu i osjetiti miris iftara koji opija sarajevskim ulicama. Ramazanske dane nastoji provesti u svečanoj atmosferi.

U svim religijama svijeta, kaže Đurevska, vidi samo ono što je najljepše u njima, a to je, kaže ona, Bog. A, da mu se moli i da od njega traži pomoć, nikada je i ništa nije moglo spriječiti. Ni današnje doba modernizacije, a ni ondašnje vlasti komunističke.

Za iskrenog vjernika, kaže ona, ništa ne može stati na putu između njega i Boga.

"Bila sam član Komunističke partije. Ali, ja ni danas ne znam ni ko me učlanio u partiju ni kako. Valjda niko nije htio pa su stavili mene, kao glumicu", kaže Đurevska kroz smijeh.

"Ali, ja sam i dalje nastavila ići u crkvu. Jedan dan vidio me poznanik kako ulazim u crkvu i odmah je nazvao mog muža i rekao mu da mu se čini kako 'Nada ide u crkvu'. To je bilo tako smiješno. Naravno, ja sam se i dalje nastavila moliti se Bogu", prisjetila se Đurevska.

Popularna bh. glumica trenutno radi na snimanju HRT-ovog filma "Imena višnje", koji redateljski potpisuje Branko Schmidt, a rađen je prema scenariju književnika Josipa Mlakića.