Kultura
463

Nada Đurevska raznježila publiku čitajući stihove Bože Vreće iz knjige "Mila"

Piše: A. Pobrić
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Dvorište Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH večeras je bilo puno poštovalaca umjetnosti koju stvara Božo Vrećo, javnosti do danas poznat kao vrsni interpretator sevdalinki, a od danas i kao pisac.

Dijelove njegove prve knjige posvećene majci i nazvane "Mila" čitala je neprikosnovena bh. glumica Nada Đurevska izmamivši mnogima suze u očima.

"Ja sam prije dvije godine obećala da više neću stati na scenu, ali u ljubavi sam evo progovorila", kazala je Đurevska.

Recenzentica knjige Kristina Ljevak kazala je da će publika upoznati drugačijeg Vreću kojem je "sevdah najznačajnija iskopina" jer je jedna od njegovih primarnih vokacija arheologija. Objasnila je da je ovo djelo istovremeno i autobiografija, lirski roman, ali i lirska historiografiji jer se u njoj spominju važne žene iz naše prošlosti.

"Literarni prvijenac Bože Vreće Mila kombinacija je proznih i poetskih zapisa o odrastanju, porodici, sevdahu i umjetnosti. Prvijenac koji nas uči kako voljeti i biti slobodan, prvijenac koji nas podsjeća na sitnice u kojima smo s vremenom zaboravili uživati, i prvijenac koji nam ukazuje na neponovljivost i dragocjenost trenutaka koji nas čine sretnima. 'Mila' je remek-djelo koje govori o snazi ljubavi, ljubavi o kojoj se glasno s razlogom govori, a u ovom slučaju i piše. Mila je ime Božine majke. Ona je utočište i ishodište svega za njega vezanog. Njegova snaga i podrška, smisao i vjera", dio je iz recenzije djela.

Damir Uzunović, direktor izdavačke kuće Buybook, kazao je da se Božo knjizi obradovao kao malo dijete, te da je taj osjećaj inače pomalo zaboravljen.

"Knjiga je nastajala gdje god da sam bio i održavao koncerte. Svoj rokovnik sam nosio sa sobom i zapisivao. Divno je što je to poput knjiga koje ja inače volim čitati", kazao je autor i otkrio da se u knjizi osvrnuo i na svoju prošlu ljubav i bolnu priču koja se završila nakon dvije i po godine. "To je dakako osvrt i na takve veze. Divno je što sam nakon takvog trenutka i sloma uspio pronaći savršenog partnera, a to je sevdah".

Dizajnerica ove bajkovite knjige-spomenara bila je Aleksandra Nina Knežević, urednica Lana Krstić, za fotografiju se pobrinuo Mario Klein, a grafike su djelo Adisa Fejzića. Knjiga je od danas u prodaji u knjižari Buybook.