Dug 80.000 KM
0

Nacionalnoj biblioteci BiH za dva dana će biti isključeno grijanje

FENA
Agonija kulturnih institucija od tzv. državnog značaja izazvana dugogodišnjim nerješavanjem pravnog statusa iz dana u dan vodi ka njihovom urušavanju.

Nakon što je Umjetnička galerija BiH zatvorila svoja vrata za javnost, zatvaranje zbog nemogućnosti rada, najavili su i Zemaljski muzej i Historijski muzej.

A zbog neizmirenih obaveza svoja vrata će zatvoriti ili će djelatnost značajno reducirati i Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine.

Zbog nemogućnosti da izmiri nastala dugovanja za isporuku toplotne energije, Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH će, kako je najavljeno od isporučioca (Unis-energetika ), 6. januara biti obustavljeno snabdijevanje toplotnom energijom.

Kako FENA saznaje od pomoćnice direktora Bedite Islamović dug iznosi 80.000 KM. Mogućnost rada nakon isključenja grijanja realno će biti svedena na minimum, a također isključenje grijanja NUB BiH za sobom nosi i isključenje grijanja Orijentalnom institutu, iako on izmiruje obaveze, ali su im sistemi uvezani. Tako da moguća šteta zbog isključenja grijanja može zadesiti i ovu instituciju.

U pismu upućenom prije par dana svim relevantnim institucijama direktor NUB BiH Ismet Ovčina je napisao da se uz isključenje grijanja uskoro može očekivati i isključenje ostalih energenata i komunalnih usluga: električne energije, vode, telefonske mreže i ostalog.

"U takvim okolnostima, postoji i realna vjerovatnoća da će se, zbog niskih temperatura koje predstoje u ovom godišnjem dobu, smrznuti zaostala voda u instalacijama, što bi, izvjesno je, moglo dovesti do težih šteta, izlivanja vode i oštećenja dragocjenih bibliotečkih kolekcija i objekta u kojem je Biblioteka smještena", navodi se u pismu direktora Ovčine.

"Mi već radimo reducirano, a isključenje energenata dovodi nas u delikatnu situaciju. Jer nemoguće je da korisnici a i zaposleni satima sjede u hladnim prostorijama. To što nemamo plate je i razumljivo u današnje vrijeme, nismo jedni, da tako kažem. Ali ne mogu da shvatim ovakav odnos prema kulturnim institucijama Bosne i Hercegovine", kaže Bedita Islamović.

U svom apelu direktor NUB BiH zamolio je nadležne da pokušaju pronaći mogućnost za održanje bar elementarnih vitalnih funkcija ove institucije i spriječe njenu eutanaziju...