Isključeni struja i grijanje
17

Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH će tužiti državu

Piše: Nedžad Jamaković
Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba) (Foto: F. K./Klix.ba)
Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba) (Foto: F. K./Klix.ba)
Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo jutros je potpisao donaciju u iznosu 5. 000 KM za Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku BiH, kojoj su isključeni struja i grijanje zbog nagomilanih dugova, 20.000 KM za struju i blizu 90.000 KM za grijanje.

Potvrdio je to u izjavi za portal Klix.ba direktor NUB-a BiH Ismet Ovčina. On je rekao da je nakon isključenja struje i grijanja prije dva dana, NUB o tome obavijestio sve nivoe vlasti, od gradske do državne, ali nikakvog odgovora, izuzev Koldžinog, još nema.

"Čim nam bude uplaćeno ovih 5000 KM tražit ćemo od Elektroprivrede da nam uključe struju, jer ćemo donaciju iskoristiti da izmirimo barem dio duga za struju. Bez struje nije samo NUB u blokadi, već i još 45 biblioteka u našoj zemlji, koje posredstvom nas koriste online bibliografsko-informacijski sistem i servis (COBISS)", kazao je Ovčina za Klix.ba.

Dodaje kako su se dugovi nagomilali jer NUB od prošle godine nije dobio ni marke od resornog Ministarstva civilnih poslova BiH, a ove godine izostala je i podrška Federalne vlade, koja je u 2011. po osnovu različitih projekata podrške izdvojila oko 100.000 KM za NUB BiH.

"Kao što znate, slična je situacija i sa Zemaljskim muzejom, koji je pred zatvaranjem, i ako izostane konkretan odgovor u ovim danima, mi ćemo, nažalost, podnijeti tužbu, najvjerovatnije protiv države BiH, koja treba preuzeti prava i obaveze kao naš osnivač. NUB BiH nije privatna, već državna ustanova, a da je drugačije, tada se ne bi ni zvala Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH", zaključio je naš sagovornik.