U regionalnoj konkurenciji
1

Na Zagrebdoxu prikazan film "Pravi se budala"

Anadolija
U regionalnoj konkurenciji na ZagrebDoxu, najvećem međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u regiji koji traje do nedjelje, prikazan je film pod nazivom "Pravi se budala" o Redžepu Redži Huseinoviću, javio je dopisnik agencije Anadolija.

Radi se o čovjeku koji se u jeku rata u Bosni pretvarao da je lud ne bi li ga izbjegao. 1992. godine priključio se skupini psihijatrijskih pacijenata bolnice Jakeš koji su odvedeni na sigurno u mađarski izbjeglički kamp. Nije mu na kraj pameti bilo da će s njima provesti zaključan 17 godina, čekajući da se bosanski dužnosnici sjete da ih vrate natrag.

No, nije sve tako crno kako se čini jer veseli, živahni i domišljati Bosanac Redžo provodi vrijeme pišući pisma upomoć raznim međunarodnim organizacijama i predsjednicima, planirajući oružanu pljačku i družeći se sa svojim dvjema djevojkama. Svoja pisma započinje sa "Selam alejkum i Merhaba“, a diktira ih svojem bolničkom kompanjonu i pisaru, navodeći da se 17 godina ne nalazi u bolnici već u zatvoru i da je davno od bosanske ambasade tražio da ga smjeste u starački dom u Bosni.

Film je režirala Saša Maja Đurković , rođena 1974. u Sarajevu, a studirala je dokumentarni film na National Film and Television School (NFTS) u Velikoj Britaniji. Magistrirala je 2005. godine. Njezin diplomski film "Last Men Standing“ prikazan je diljem svijeta i osvojio je brojne nagrade. Otada radi s britanskim postajama BBC i Channel na kvalitetnim televizijskim serijama koje se bave složenim društvenim temama. Njezina serija "Protecting Our Children“ nominirana je za televizijsku BAFTA-u 2012.

Dokumentarni film "Pravi se budala“ na Zagrebdoxu bit će prikazan i u subotu u večernjim satima.