Kultura
0

Na XIII. Bijenalu mladih umjetnika Evrope i Mediterana 22 umjetnika iz BiH

FENA
Bosnu i Hercegovinu će na XIII Bijenalu mladih umjetnika Evrope i Mediterana, čija je ovogodišnja tema "Kairos", predstavljati 22 umjetnika. Tim povodom oni su se danas predstavili u Međunarodnom centru za mir (IPC) u okviru programa "Sedam dana IPC-a".

Izabrani umjetnici iz BiH prošli su na konkursu za učešće na Bijenalu, a radovi su posvećeni temi "Kairos – pravi trenutak, prava prilika, vrijeme u kojem su moguće promjene". O odabiru je odlučivao žiri u sastavu Marina Finci, Dragan Jovičić, Aleksandra Nina Knežević, Stjepan Roš, Sinan Alimanović i Larisa Hasanbegović.

Oni će se na ovom najvećem susretu mladih umjetnika predstaviti u sedam kategorija. U kategoriji modnog dizajna predstavit će se Adnan Čorambegić (Sarajevo) s radom "Senzacija", Armina Pilav (Sarajevo) u kategoriji arhitektura-reciklaža s radom "Under Recycling" koji govori o transformaciji prostora stare fabrike Ključ, a Branka Gačeša (Sarajevo) u oblasti vizuelnog dizajna s radom "Pčele" - redizajn bosanskih nanula.

Trio "Arh.i.tetkas", koji čine Senka Ibrišimbegović, Nermina Zagora i Dina Šimić, našu će zemlju predstaviti projektom multisenzorijskog centra "Gradovi na turneji".

"Euthanasia" i "The Last Location" naziv je rok sastava koji će učestvovati u programu muzika-rok, dok će se u kategoriji pokretne slike i video predstaviti Ervin Babić (Sarajevo) s radom "Appasionato" te pjesnikinja Emina Džaferović.

Tri su umjetnice odabrane za likovnu umjetnost – Emina Kujundžić (Sarajevo) prezentirat će rad "Easys", Maja Rubinić (Mostar) rad "Neizvjesno" te Tatjana Vidojević-Babić (Banja Luka) čiji rad u oblasti slikarstva nosi naziv "Ispod površine".

Bijenale mladih umjetnika Evrope i Mediterana ugostit će Aleksandrija (Egipat) od 25. oktobra do 4. novembra. To će biti prvo bijenale koje će biti održano izvan evropskog kontinenta, na jugu Mediterana, a ugostit će umjetnike iz 48 zemalja EU, jugoistočnog i istočnog Mediterana.

Današnje predstavljanje umjetnika samo je prvi u nizu sadržaja programa "Sedam dana IPC-a". On će narednih dana donijeti predstavljanje novih izdanja IPC-a, dodjelu nagrade "Sloboda" Tilmanu Zulchu, prezentaciju projekata Biroa za humanitarne aktivnosti, ljudska prava i solidarnost te organizirane susrete s umjetnicima.

Prethodno je već otvorena i izložba posvećena djelovanju prve nevladine organizacije za ljudska prava, slobode i solidarnost u BiH - IPC-a, tokom proteklih deset godina.