Kultura
0

Na Univerzitetu "Džemal Bijedić" otvorena NATO-va depozitarna biblioteka

FENA
Na Univerzitetu "Džemal Bijedić" u Mostaru jutros je u prostorijama Univerzitetske biblioteke svečano otvorena NATO-va depozitarna biblioteka.

Predstavnik NATO-ve biblioteke iz Bruxellesa Creff Jean Arthur kazao je tom prilikom kako je inicijativa za otvarenje ove biblioteke stigla iz Bruxellesa, dodavši da u BiH već postoje takve biblioteke u Sarajevu i Banjoj Luci te da su otvaranjem ove u Mostaru željeli stvoriti neku vrstu mreže, odnosno njihove povezanosti.

"To nam daje mogućnosti da imamo dobre odnose s gradom, s gradskom vlašću, a voljeli bismo isto tako informirati i same građane.

Trenutno smo poklonili samo NATO knjige, ali to je tek početak i u budućnosti ćemo dodati više knjiga od akademskih izdavača", kazao je Creff Jean- Arthur.

Rektor Uostarskog Univerziteta Fuad Ćatović kazao je kako univerzitetska biblioteka radi uglavnom prema programima fakulteta te da se knjižni fond naručuje permanentno.

"Ideja NATO-a je bila da pomogne. Oni su svjesni situacije u kojoj se nalazi Mostar i dobro znaju da je naša UNESCO-va biblioteka, koja je bila na Univerzitetu "Džemal Bijedić", uništena te na ovaj način žele da pomognu razvoju ove bilioteke.

Prezentirao sam da mi imamo i projekt rekonstrukcije biblioteke i nadam se da ćemo raditi na tome da se stvore uslovi za fizičku rekonstrukciju. Ova biblioteka bi trebala da ima minimum 100 000 knjiga", kazao je Ćatović, dodavši da na Univerzitetu trenutno ima oko 30 000 knjiga.

NATO-va depozitarna biblioteka danas će biti otvorena i na Sveučilištu u Mostaru.