Kultura
0

Na TKT Fest stižu najbolje predstave regije

FENA
Ovogodišnja manifestacija TKT Fest - Dani akademskog teatra 2009., od 26. marta do 9. aprila u Tuzli, bit će najsadržajnija dosad, a moto je da ekonomska kriza ne smije dovesti do duhovne krize.

To je i poruka ovogodišnjeg Svjetskog dana teatra - 27. marta koji je, uz rođendan Teatra Kabare Tuzla, povod za organiziranje te tradicionalne manifestacije kulture.

Domaćin je Teatar Kabare Tuzla (TKT), a u organizaciji tog događaja sudjeluju i Bosanski kulturni centar Tuzla i Narodno pozorište Tuzla.

Direktor TKT Festa Vlado Kerošević kazao je FENI da će u okviru ovogodišnjeg TKT Festa biti izvedene neke od najnagrađivanijih predstava regiona koje su na određeni način obilježile i posljednje desetljeće. Zbog toga će, osim u TKT-u, predstave biti igrane i u Bosanskom kulturnom centru i Narodnom pozorištu Tuzla.

TKT Fest bit će otvoren u BKC Tuzla predstavom "Ćeif" Beogradskog dramskog pozorišta. Za 27. mart - Svjetski dan teatra i rođendan TKT-a planirana je večer Vojislava Vujanovića na kojem će biti promovirane njegove monografije i Monografija TKT-a čiji je on koautor.

TKT Fest bit će nastavljen predstavom "Bog masakra", teatra Rugantino iz Zagreba u kojoj igraju Ivica Vidović, Boris Svrtan i drugi, a bit će izvedena i predstava "Gost", urađena u kooprodukciji teatra Epilog iz Zagreba i kazališta "Kristalna kocka vedrine" iz Siska.

Planirana je i pedstava za djecu i odrasle TKT-a "Mali princ", u režiji Damira Altumbabića, te pantomimska predstava "Sjećanje za sutra", autora Damira Teparića - Tuzlaka koji ima privatni teatar u Cirihu.

Na programu TKT Festa su i predstave "Emigranti", Narodnog pozorišta Toše Jovanović iz Zrenjanina i "Zvijer na mjesecu", mostarskog Teatra mladih u režiji Dine Mustafića.

U okviru TKT Festa premijerno će biti izvedena predstava "San ljetne noći", u režiji Vlade Keroševića. To je diplomska predstava studenata Akademija dramskih umjetnosti Tuzla Odsjeka za glumu.

Kazalište iz Virovitice izvest će predstavu "Vojcek" koja će biti značajna ove godine na hrvatskom glumištu, a bit će upriličen i koncert Belme Bešlić s prijateljima iz Beča. TKT Fest zatvorit će kultna predstava "Kauboji", teatra Exit iz Zagreba.