"Bosanske filmske naracije"
0

FOTO / Na TFF-u promovisana prva poslijeratna knjiga o filmu

Klix.ba
U okviru događaja 1. Tuzla Film Festivala održana je promocija knjige prof. Nedžada Ibrahimovića "Bosanske filmske naracije, dokumenti o raspadu".

Promotori knjige bili su Goran Dujaković, direktor Međunarodnog animiranog filma Banja Luka, Predrag Solomun, prodekan za nastavu Akademije umjetnosti Banja Luka, a moderator novinar i publicista Mehmed Pargan.

"Bosanske filmske naracije, dokumenti o raspadu" je prva poslijeratna knjiga o BH filmu, a prema riječima Gorana Dujakovića siromašnu bosanskohercegovačku filmsku publicistiku koja prati kvantitativno neveliku, ali nagradama bogatu kinematografiju, obogatila je knjiga Nedžada Ibrahimovića kao zbir kritičko-teorijskih tektova.

"Zbirka tekstova 'Bosanske filmske naracije, dokumenti o raspadu' apsolvira na jednom mjestu filmske domete i potencijal savremenog bosanskohercegovačkog filma, ponekad i polemički sintetizuju teoriju i kritiku sa jasnim ciljem – da se za budućnost na jednom mjestu ostavi reprezentativan filmski presjek, sa najvećim umjetničkim dometima dugometražnog filma. U tom smislu, ova knjiga je vrijedan dokument, svjedočanstvo o jednoj mladoj kinematografiji u kreativnom uzletu, sa svim njenim manama i vrlinama", objasnio je Dujaković.