Google izbrojao
0

Na svijetu postoji 129.864.880 knjiga

FENA
Koristeći postojeće kataloge, internetski gigant Google izbrojao je da na svijetu postoji 129.864.880 knjiga.

Po mišljenju Leonida Taychera, Googleovog stručnjaka za softvere koji radi na realizaciji projekta Google books, procjena tačnog broja knjiga, osim kao zanimljiva informacija za korisnike, potrebna je i Googleu kao smjernica za to koliko je još posla ostalo za realizaciju njihova ambiciozna plana digitalizacije i organizacije informacija o svim književnim djelima.

U nastojanju da dođu do razumne pretpostavke o broju knjiga koristili su informacije raznih svjetskih kataloga, poput ISBN-a (International Standard Book Numbers). Ipak, iako su od pomoći, katalozi ne pružaju konačan i ukupan broj. Primjerice, ISBN se koristi od šezdesetih godina prošlog stoljeća, pokriva samo zapadne zemlje, pod istim brojem može se pronaći i preko hiljadu knjiga, a izdavači su ISDN brojeve dodjeljivali i predmetima poput CD-a i majica, piše Pcworld.com.

Tako je rezultat prvog brojanja bio čak 600 miliona knjiga, no nakon filtracije za tu svrhu kreiranim programom, iz 150 postojećih kataloga eliminirani su duplikati i stavke koje ne spadaju u knjige, čime je dobivena brojka 129.864.880. Koliko ona odudara od stvarnog broja, pokazat će daljnje analize koje su Googleovi stručnjaci već najavili.