Kultura
0

Na sarajevskom FPN-u prvi postdiplomski studij diplomatije

FENA
Fakultet političkih nauka (FPN) u Sarajevu uspješno je okončao sve pripreme za početak prvog postdiplomskog studija iz diplomatije u BiH te će njegovo svečano otvaranje biti održano 1. decembra.

Na ovaj atraktivan i moderan studij pod nazivom "Diplomatija u suvremenom svijetu", koji je usklađen s principima Bolonjske deklaracije, prijavio se veliki broj kandidata iz cijele BiH različitih profesionalnih i obrazovnih profila, saopćeno je iz FPN-a.

S obzirom na interdisciplinarnu prirodu tog studija, Fakultet će agnažirati veliki broj eksperata iz BiH, regiona i Evrope.

BiH ima relativno mladu diplomatsku službu, a sticajem različitih okolnosti i historijskih događaja nalazi se u centru međunarodnih diplomatskih zbivanja i interesa u posljednjim decenijama.

Potreba za obrazovanjem iz diplomatskih disciplina proizilazi kao logična i neupitna potreba bh. obrazovnog sistema.

Uvođenje postdiplomskog studija iz diplomatije od velikog je interesa za bh. društvo, ocjenjuju u FPN-u. BiH je time dobila visokoškolsku instituciju koja će se permanentno baviti obrazovanjem kadra za diplomatske odnose i rad u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH u inozemstvu.

To je ujedno i početak sistematskog osposobljavanja i obrazovanja stručnjaka koji će BiH, njene institucije i građane uvesti u evratlantske integracije.

Prva predavanja na ovom studiju održat će 1. i 2. decembra visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak, njemački ambasador u BiH Michael Schmunk, šef Misije OSCE-a u BiH Douglas Davidson te član Predsjedništva BiH i prvi ministar MVP-a RBiH Haris Silajdžić.

Postdiplomce će pozdraviti i rektor Univerziteta u Sarajevu Faruk Čaklovica, dekan Fakulteta političkih nauka Mirko Pejanović te ministar za obrazovanje, nauku i kulturu KS-a Safet Kešo.