Kultura
40

Na Sajmu knjige u Sarajevu 26 bh. stvaralaca iz 12 država

FENA
Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH i ove godine, već 12. put, pokrovitelj je i organizator predstavljanja pisaca i izdavača koji vode porijeklo iz BiH, a žive izvan njenih granica, na Međunarodnom sajmu knjige od 20. do 25. aprila u Sarajevu.

Pomoćnica ministra u Sektoru za iseljeništvo Ruzmira Tihić - Kadrić kazala je da će ove godine biti predstavljeno 26 bh. pisaca i izdavača iz 12 država i to iz Austrije, Belgije, Danske, Francuske, Holandije, Hrvatske, Italije, Norveške, Njemačke, Slovenije, Srbije, Švedske.

Rezervirana su 23 termina za promociju pisaca i izdavača iz dijaspore, a bit će predstavljeno 70 novih naslova.

"Ove godine imat ćemo bogato stvaralaštvo i izdavaštvo naših pisaca iz dijaspore. Tom vrstom aktivnosti obostrano smo zadovoljni, i mi i dijaspora. Oni tu podršku mnogo cijene, s obzirom na to da smo institucija koja nema direktnu nadležnost za kulturu a daje podršku ovakvim aktivnostima već 12 godina", naglasila je.

S obzirom na međunarodni karakter Sajma, njegov značaj i dugogodišnju tradiciju, to je izuzetna prilika za bh. stvaraoce u inozemstvu da svoj rad predstave i približe široj bh. publici.