Kultura
0

Na sajmu knjiga u Tuzli djela "Ceca", "Džemal Bijedić", "Rječnik sarajevskog žargona"...

Piše: D. Brkić
Foto: D. Z./Klix.ba
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
U garažnom prostoru Tržnog centra Mercator u Tuzli danas je otvoren 4. međunarodni sajam knjiga, koji će trajati do 27. maja.

Organizatori sajma su Mercator BH, Universuty press i Forma Nuova, a pokrovitelji su Općina Tuzla i Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK.

Organizatori najavljuju kako će se u pet dana, koliko traje sajam, predstaviti 80 izlagača iz BiH i zemalja regije, a ceremonija svečanog otvaranja predviđena je za večeras. Poslije svečanog otvaranja planirano je otvaranje izložbe iz tuzlanske kolekcije Zavičajne zbirke Narodne i univerzitetske biblioteke Derviš Sušić, koja će biti postavljena tokom sajma.

Već sutra posjetioci će moći prisustvovati promociji knjige "Ceca", koja govori o ponajboljoj rukometašici svih vremena Tuzlanki Svetlani Kitić. Narednih dana bit će upriličena promocija knjige "Džemal Bijedić - Politička biografija", predstavljanje JU Arhiv TK te predstavljanje knjige "Kultura i tradicija u BiH", a za subotu je planiran Dan dječije knjige i predstavljanje dokumentarnog filma "Žrtva je krivac".

U nedjelju će biti predstavljena knjiga "Rječnik sarajevskog žargona", a posljednjeg dana sajma bit će upriličena i promocija knjige " Osnovi radijskog novinarstva".