Filmhuis Den Haag
0

Na repertoaru filmovi sa Sarajevo Film Festivala

Sarajevo-x.com
Od 7. do 17. maja 2009. godine, pažnja haškog Filmhuisa biće usmjerena na Sarajevo Film Festival i prikazivanje selekcije filmova sa SFF-a. Selekcija uključuje filmove koji će ovom prilikom doživjeti svoju premijeru u Holandiji, kao i druge dobitnike međunarodnih priznanja, filmove koji prikazuju upečatljive portrete života na Balkanu i šire.

Ovim korakom Filmhuis Den Haag kreće u novu avanturu: godišnje predstavljanje vodećih evropskih filmskih festivala u Hagu. Ovogodišnji program u Hagu sastoji se od sedam igranih filmova, osam dokumentaraca i osam kratkih filmova iz zemalja Balkana, kao i iz susjednih zemalja.

Program

Selektorica programa je filmska kritičarka, autor filmova i kustos Rada Šešić, koja je također selektorica Takmičarskog programa za dokumentarni film Sarajevo Film Festivala. Program će otvoriti bh. film Snijeg rediteljice Aide Begić. Nakon premijere u Kanu prošle godine, gdje je nagrađen Velikom nagradom "Međunarodne sedmice kritike“, ovaj film je nastavio osvajati nagrade na međunarodnim festivalima. U programu su također i drugi dobitnici nagrada, kao što je film Kino Lika reditelja Dalibora Matanića, koji ne samo da osvojio nagradu studenata – Stenden Media Student Award u novembru, već je nagrađen i glavnom nagradom Matad’or na Filmskom festivalu u Holandiji – Noordelijk FF. U okviru programa biće prikazan i film Buick Riviera Gorana Rušinovića, koji je na prošlogodišnjem Sarajevo Film Festivalu osvojio Srce Sarajeva za najbolji igrani film.

Prateći program

U sklopu festivala, Filmhuis Den Haag će biti domaćin brojnim međunarodnim gostima, uključujući reditelje, glumce, glumice i filmske producente. U Filmhuisu će također u subotu 9. maja, biti predstavljen projekat Sarajevo grad filma, koji je osmišljen u okviru Sarajevo Film Festivala i kroz koji mladi talentovani filmski stvaraoci iz najmanje dvije zemlje regiona, prave inspirirajuće kratke filmove.

Razgovor o ovom modelu međunarodne saradnje biće dio prezentacije. Također će od 7. do 31. maja, u Filmhuis ZAAL5 biti postavljena video-instalacija Šta ja znam bosanskohercegovačke umjetnice Šejle Kamerić. Istoimeni kratki film ove umjetnice, koji je svoju premijeru doživio na Filmskom festivalu u Veneciji 2007. godine, također će biti dio programa.