Promocija u Sarajevu
0

"Na putu u nepoznato", djelo Saudina Bećirevića pred bh. publikom

Sarajevo-x.com
Predstavljanje knjige "Na putu u nepoznato" održat će se u okviru "Modula memorije", a organiziraju ga izdavač knjige Udruženje Urban i Međunarodni teatarski festival MESS. Knjigu će u Domu Oružanih snaga BiH, večeras u 19 sati, predstaviti Jovan Divjak, Rasim Duraković, Jasminko Halilović i Nihad Kreševljaković. Odlomke iz knjige čitat će glumac Izudin Bajrović.

Knjiga "Na putu u nepoznato", preminulog autora Saudina Bećirevića, predstavlja nastavak knjige "Bore oko očiju" koja je jedna od najtraženijih u Bosni i Hercegovini. Saudina Bećirevića mnogi pamte po blogu "Bore oko očiju". Sve je počelo 2005. godine kada je Saudin počeo na blogu objavljivati priče iz svog ratnog dnevnika. Upravo taj blog i danas je najposjećeniji u BiH sa preko 820.000 učitavanja.

Bećirević je tokom rata redovno vodio dnevnik u kojem je zapisivao sve što se oko njega dešavalo. Pažljivo bilježeći svaki detalj on je stvorio jedinstveno svjedočanstvo o ratu u BiH iz zgla mladog čovjeka koji nije birao sudbinu koja ga je zadesila.

Naime, Saudina je početak rata zatekao u školskoj klupi. Bez igdje ikoga, jer je od porodice bio odvojen, a prijatelji se rasuli, tada 18-godišnji Saudin razmišlja o tome da li da i on pobjegne ili ostane u Sarajevu. Odlučuje ostati i boriti se za svoju domovinu, te se priključuje Armiji BiH i postaje jedan od najistaknutijih boraca.

Sve vrijeme rata on se povjeravao dnevniku, a deset godina kasnije i sam se suočio sa svojom pričom koju je odlučio podijeliti sa ostalima.

Tako je prvi dio dnevnika 2007. godine objavljen u knjizi "Bore oko očiju". Knjiga je postala pravi čitalački hit i do danas je jedna od najtraženijih na našem području.

Saudin Bećirević je iznenada preminuo u 36. godini života u novembru 2009. godine. Do smrti je uspio završiti drugu knjigu koja sadrži priče iz drugog dijela ratnog dnevnika, ali i nekoliko poratnih priča. Drugoj knjizi dao je naziv "Na putu u nepoznato“, a te njegov dvije knjige zajedno čine cjelinu "Dnevnik bosanskog vojnika“.

U knjizi "Na putu u nepoznato" opisan je ratni put Saudina Bećirevića i njegovih drugova od oktobra 1993. godine do kraja rata. Knjiga sadrži i potresne ispovijesti borca iz prvih poslijeratnih mjeseci. Ponižavanja na ulici, na šalterima, glad, siromaštvo..., odnosno samo ono što je i ostalo od lažnih obećanja.