Kultura
8

Na PitchWiseu se diskutuje o problemima žena umjetnica, izbjeglica, aktivistica...

Klix.ba
(Foto: Jelena Nišić/Klix.ba)
Jedanaesto izdanje PitchWisea, festivala ženske umjetnosti i aktivizma koji se i ove godine održava u Sarajevu i okuplja brojne umjetnice i aktivistice iz zemlje, regije i svijeta i danas donosi brojne aktivnosti i panel diskusije.

Danas se u prostoru Bosanskog kulturnog centra održavaju četiri panel diskusije, a jedna od njih je "Književno druženje".

"Nova generacija mladih umjetnica, književnica koje su tu s nama iz brojnih gradova BiH i regije će govoriti o tome na koje one prepreke u ovom strašnom patrijarhalnom društvu nailaze u svim segmentima, a posebno kad znamo kakav je status umjetnica. Koliko žene umjetnice imaju svojih ateljea koje su dobile od grada i koliko je teško izdati knjigu? Mi imamo kapacitete, fenomenalne žene koje dobivaju regionalna priznanja, a nisu prepoznate u svojoj lokalnoj zajednici", navodi u razgovoru za Klix.ba Jadranka Miličević, direktorica Fondacije Cure u čijoj je organizaciji nastao ovaj festival.

Drugi panel nosi naziv "Revolucija kao simbol ženskog društvenog aktivizma" u kojoj učestvuju Jasmina Golubovska (Makedonija), Aida Sejdić (BiH), Tinka Buga (BiH) i Ana Brakus (Hrvatska).

"BiH je u ovih dvadeset godina imala nekoliko uličnih protesta, demonstracija, ali kolika je tu bila uloga i pozicija žena? Razmjenjujemo iskustva sa ženama iz drugih država, iz Hrvatske i Srbije, želimo govoriti o tome na koji način trebamo kanalisati naše zahtjeve, a da oni imaju i uticaja", pojašnjava Miličević.

Treća panel diskusija nosi naziv "Pričamo o sebi - iskustva žena u ratu i izbjeglištvu, izgradnji mira i povjerenja".

"Naša životna iskustva, nas kao izbjeglica su značajna jer možemo pomoći drugima. Samo izbjeglica zna šta znači otići negdje s kesom, 14 dana se ne okupati, nemati šta jesti, dijete dojiti hodajući ulicom i mnoge druge stvari...", kaže Miličević.

PitcWise je u saradnji sa Historijskim muzejem napravio postavku pod nazivom "Ko nam to čuva umjetnost".

"Direktorice muzeja i javnih insitutucija su uvijek bile te koje su pomjerale stvari sa mrtve tačke. Šta smo mi bez historije, šta smo mi bez muzeja, šta će naša djeca naučiti sem nacionalizma, raspodjela i svih osvih strašnih stvari koje političari nameću?", pita se naša sagovornica.

Nakon panela, večeras u Kriterionu slijedi koncert Damira Imamovića i Madame Baheux, te party Djane TJ.

"Ovo je fenomenalna prilika da se družimo, razgovaramo jer sve ovo vrijeme kad ne traju paneli postoji mogućnost umrežavanja, dijeljenja informacija i to jeste bogatstvo PitchWise festivala", poručila je Jadranka Miličević, direktorica fondacije Cure na kraju razgovora za Klix.ba.

Kompletan program ovogodišnjeg PitchWise festivala pogledajte OVDJE.