Kultura
11

SFF: Britanski filmovi i ekskluzivni snimci sa početka 20. stoljeća

Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Još je deset dana ostalo do početka jubilarnog, 20. po redu Sarajevo Film Festivala.

"Sve pripreme su u završnoj fazi, sve ide po planu i svojim tokom, te sa nestrpljenjem očekujemo početak Festivala", kazao je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu direktor Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra, dodavši kako se radi o projektu važnom za čitav region, ali i šire.

Danas je, u okviru priprema za nadolazeći SFF, predstavljen projekt "Connecting Film", koji podržava najperspektivniju kulturnu imovinu Bosne i Hercegovine - BiH kinematografiju.

Sarajevo u svijet šalje poruke mira, pomirenja i solidarnosti

Connecting Film projekt finansira Evropska unija, a implementira British Council u suradnji s lokalnim i međunarodnim partnerima. Connecting Film je dio Connecting Creatively projekta, jedne od aktivnosti Fondacije Sarajevo, srce Evrope i programa Sarajevo 2014. kojeg EU finansira u okviru obilježavanja 100. godišnjice početka Prvog svjetskog rata, s ciljem da se iz Sarajeva širom svijeta pošalje poruka mira, pomirenja i solidarnosti.

Ova godina obilježava stogodišnjicu prvog kinematografskog proizvoda Bosne i Hercegovine – Anton Valić, prvi bosanskohercegovački snimatelj, snimio je na dan historijski ključnog atentata na prestolonasljednika Franza Ferdinanda snimke koje su obišle svijet.

Dolazak filmskih profesionalaca iz Velike Britanije

Na industrijskom odjelu Sarajevo Film Festivala "Connecting Film" pružit će dobrodošlicu delegaciji od preko dvadeset filmskih profesionalaca iz Velike Britanije, gdje će fokus biti na budućoj saradnji filmskih profesionalaca Bosne i Hercegovine i regije. Kroz razgovore o kulturnoj saradnji tokom prošlog stoljeća, regionalni filmski profesionalci otvorit će put jačanju kreativne saradnje, očuvanju različitosti i jačanju uloge Sarajeva kao jednog od centara za evropsku kulturnu saradnju. Kombinacija radionica, panel diskusija, profesionalnih prezentacija i okruglih stolova promovirat će dijalog o zajedničkom evropskom naslijeđu i zajedničkoj viziji budućnosti.

"Naša misija je saradnja između britanskog, evropskog i bosanskog filma, te povezivanje muzeja, škola, pozorišta i filma, upravo kroz projekat Conecting film", istakla je Larisa Halilović, direktorica British Councila.

Ona je dodala kako fokus ne treba da bude isključivo na činjenici da se ove godine održava stogodišnjica početka Prvog svjetskog rata, već na samoj historiji koja se dešavala u proteklih sto godina.

Ekskluzivni snimci iz Britanskog instituta sa početka 20. stoljeća

U cilju povezivanja filma i historije, British Council će u okviru ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala održati specijalne projekcije snimljene građe iz arhiva Britanskog instituta za film, ekskluzivne snimke sa početka 20. stoljeća.

Na današnjoj konferenciji za medije se prisutnima obratila i Natalia Dianiskova ispred delegacije Evropske unije, te kazala kako je EU donirala dva miliona eura za program "Sarajevo, srce Evrope", te pomogla održavanje brojnih aktivnosti kojima se obilježava sto godina od početka Prvog svjetskog rata. Među njima je bio i koncert koji se održao u sarajevskoj Vijećnici 28. juna.