Kultura
0

"Na liniji vatre" - knjiga sjećanja Perveza Musharrafa

FENA
Iako skoro svi državnici objavljuju svoje memoare jednom po napuštanju dužnosti, nije čest slučaj da aktualni poglavar neke države objavljuje knjigu sjećanja. Međutim, pakistanski predsjednik Pervez Musharraf nije običan državnik i učinio je upravo to, javlja VOA.

Nalazi se u Sjedinjenim Državama od početka zasjedanja Glavne skupštine Ujedinjenih naroda, prošle sedmice se susreo s predsjednikom Georgeom W. Bushom, a večeras će (srijeda) opet biti na večeri u Bijeloj kući, ovaj put zajedno s afganistanskim predsjednikom Hamidom Karzaijem.

Paralelno s njegovom posjetom Sjedinjenim Državama u američkim se knjižarama početkom sedmice pojavila i knjiga njegovih sjećanja Na liniji vatre - In the Line of Fire.

Pakistanski predsjednik Pervez Musharraf nalazi se na najvišem položaju od 1999. godine. Kao general koji je sudjelovao u nekoliko ratova, ovaj državnik nekoć je podržavao svrgnuti talibanski režim u Afganistanu, međutim, nakon terorističkih napada na Sjedinjene Države 2001. godine učinio je odlučni zaokret protiv militantnog islama, preživio je dva atentata i organizirao mnoge akcije protiv pripadnika Al-Qaide i u naseljenim mjestima i u planinskom području svoje zemlje. Pomagao je SAD-u u praćenju kretanja Osame bin Ladena tehničkim i ljudskim obavještajnim kapacitetima.

U knjizi Na liniji vatre Musharraf piše na nevjerojatno informativan i izravan način o mnogim temama koje zanimaju svijet. Među otkrićima koja čekaju čitatelja njegove knjige nalazi se podrobni opis kako su pakistanske vlasti pratile i uništile tri veća kontrolna centra Al-Qaide u planinskom području zemlje, kako je otkriveno višeslojno ustrojstvo Al-Qaide nakon pokušaja atentata, kakva je trenutna uloga Bin Ladena u hijerarhiji te organizacije, te kako izgleda kad se ima posla s predsjednikom Bushom ili britanskim premijerom Tonyjem Blairom.

Musharraf se u knjizi osvrće i na to kako Pakistan i Indija uspijevaju izbjeći nuklearni sukob sve ove godine, a o prošlogodišnjem potresu koji je pogodio njegovu zemlju, ubivši skoro 40 hiljada ljudi, Pervez Musharraf piše u samo jednom poglavlju Na liniji vatre.

Pervez Musharraf kritičan je prema invaziji na Irak koju su predvodile Sjedinjene Države, tvrdeći da je ona učinila svijet "opasnijim mjestom".

U svojoj knjizi general također piše da su Pakistan, SAD i Saudijska Arabija stvorili "ekstremističko čudovište" tako što su pružali podršku islamističkim organizacijama koje su se borile protiv sovjetske okupacije Afganistana.

Pakistan je promatrao talibane kao sredstvo da se okonča godine haosa u Afganistanu proisteklog iz građanskog rata u prvoj polovici devedesetih godina. Islamabad je također talibane smatrao protutežom afganistanskom Sjevernom savezu kojeg je podržavala Indija. Međutim, nakon terorističkih napada od 11. septembra Pervez Musharraf je shvatio da će kontinuirana podrška talibanima i veze s ekstremističkim islamskim organizacijama dovesti njegovu zemlju u sukob s Washingtonom.

"Bilo je sigurno da će Amerika odgovoriti nasilno poput ranjenog medvjeda", piše Musharraf. Dan nakon što su oteti zrakoplovi srušili Svjetski trgovinski centar, predsjednika Musharrafa nazvao je tadašnji američki državni tajnik Colin Powell s ultimatumom: "Ili ste s nama ili ste protiv nas."

Po autoru knjige Na liniji vatre, sljedećeg dana šefa pakistanske obavještajne službe nazvao je Powellow zamjenik Richard Armitage s još oštrijim upozorenjem: "Ako Pakistan odluči ostati uz teroriste, mora biti spreman na bombardiranja kojima će biti vraćen u kameno doba."

Međutim, po objavljivanju knjige i ponovljenih izjava predsjednika Musharaffa u tom smislu, Richard Armitage i drugi američki dužnosnici osporavaju da je podtajnik američkog State Departmeta ikad izrekao "takvu nediplomatsku izjavu".

Dodajmo na kraju i to da se danas knjiga Perveza Musharraffa Na liniji vatre popela na treće mjesto popisa najprodavanijih knjiga online knjižare Amazon.com. Knjigu je objavila kuća Free Press, inače dio izdavačkog konglomerata Simon & Schuster iz New Yorka.