Kultura
0

Na koncertu "Balkan zaljubljen u život" nastupilo 75 umjetnika

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Koncert pod nazivom “Balkan zaljubljen u život”, simfonijskog orkestra Anadolija univerziteta, održan je sinoć u Narodnom pozorištu u Sarajevu pod dirigentskom palicom poznatog turskog dirigenta Hakana Sensoya.

Simfonijski orkestar Anadolija univerziteta osnovan je 2004. godine, a pokazuje kontinuirani napredak od svog osnutka, pružanjem mogućnosti mladim solistima i dirigentima, izvedbe prvog dubliranja, uspješne turneje i realizaciju projekata koji se ostvaruju kao rezultat saradnje s raznim jedinicama.

Rektor Univerziteta Anadolija Davut Aydin podsjetio je večeras na uspješan rad ovog univerziteta, rekavši da imaju predstavništvo i studente u 30 različitih zemalja te da imaju obrazovanje u tim zemljama.

"Više od 25 godina pružamo edukativne usluge kako u Turskoj tako i u Zapadnoj Evropi. Tako smo mi jedna ogromna porodica koja broji preko 1,5 milion članova raznovrsne dobi i strukture iz svih krajeva Turske, Zapadne Evrope, Balkana, Azerbejdžana..", pojasnio je Aydin.

On je istakao da će tokom turneje imati sedam-osam koncerata u šest zemalja, a BiH je njihova treća stanica.

“Prethodni koncerti su održani u Plovdivu, zatim u Sofiji i ovo u Sarajevu je treći koncert. Nakon toga idemo u Prištinu, Tiranu, Manastir i Solun", rekao je Aydin i dodao da je večerašnji koncert prvi koncert jednog turskog univerziteta.

Prema riječima direktora Državnog Konzervatorija Univerziteta Bulenta Alanera, ovu turneju po balkanskim zemljama organizuju, jer je Balkan veoma važan Turskoj zbog njihove dugogodišnje bratske historije.

On je dodao da su večeras tu u glavnom gradu BiH Sarajevu kako bi se družili sa ljubiteljima muzike.

"Za nas je veoma važno provesti jednu ovakvu noć sa ljubiteljima muzike u BiH. Mi smo na ovaj put krenuli sa ekipom od oko 100 ljudi, a danas se na sceni nalazi 75 mladih umjetnika", dodao je Alaner.

Potpredsjednik Vijeća za visoko obrazovanja Turske Saban Calis rekao je večeras da se prvi put nalazi u posjeti BiH te da se susreo s jednim prelijepim gradom, prelijepom sredinom.

"Postoje neki gradovi koje nosimo sa sobom. U takvim gradovima postoji duša, ljubav. Mi takve gradove možemo opisati samo pjesmom, poezijom. Postoje gradovi moje duše, a jedan od njih je Sarajevo", rekao je Calis.