Kultura
0

Na Internacionalnom univerzitetu "Philip Noel-Baker" nastava po standardima Bolonjske deklaracije

FENA
U BiH će na Internacionalnom univerzitetu "Philip Noel-Baker" u Sarajevu od septembra početi nastava po standardima Bolonjske deklaracije. Ovaj međunarodni univerzitet nazvan po nobelovcu osnovala je u BiH Internacionalna liga humanista kao prvi društveni univerzitet opredijeljen za akademsku, humanističku i kulturnu ulogu u međunarodnom kontekstu.

U oblasti: turizma i hotelijerstva, diplomacije i međunarodne saradnje, menadžmenta, statistike i aktuarstva i naučnoistraživačkog rada na Univerzitetu će biti diplomski studij s trogodišnjim diplomskim programima (ekvivalent diplomi završenog fakulteta), nakon čega slijedi postdiplomski program (magisterij). Univerzitet "Philip Noel-Baker" nudi nastavak studija sa završenom višom i visokom školom (fakultetom), te studij na Višoj školi za menadžment po programu ICM Instituta iz Velike Britanije, s nastavom na engleskom jeziku i diplomom koja je validna u 120 zemalja.

Predavanja su na engleskom i bosanskom jeziku. Univerzitet će imati predavače iz cijelog svijeta. To su renomirani profesori i akademici koji će, pored svog neupitnog znanja raditi po postulatima Internacionalne lige humanista.

Za sve studente osiguran je kredit za pokriće troškova školarine za vrijeme trajanja redovnog studija s otplatom do sedam godina plus grejs period do 54 mjeseca. Jemac studentima koji uzmu kredit od banke je Univerzitet koji preuzima otplaćivanje kamate tako da će studenti plaćati samo osnovni dug.

Odličnim studentima druge i narednih godina studija nudi sudjelovanje u različitim istraživačkim projektima na vlastitom Institutu za naučnoistraživački rad, uz mogućnost samozarade i finansiranja školovanja. Također, Univerzitet osigurava praksu u domaćim i međunarodnim adekvatnim organizacijama i institucijama, posebno na univerzitetima i fakultetima u svijetu.Po završetku studija daje punu podršku u zapošljavanju.

Studenti koji na vrijeme s visokom ocjenom završe godinu bit će oslobođeni troškova školarine, a predviđena je i dodjela posebne stipendije za stimulaciju i pokriće troškova smještaja.

U najkraćem, namjera je da se studentima u BiH omogući obrazovanje identično onome koje nude evropski i američki univerziteti. Da student bude partner u nastavi i da umjesto da znanje traže po svijetu, mogu kod "svoje kuće" studirati i ostajati u BiH. Njihovo znanje i stručnost, kažu na novom univerzitetu i ILH-a bit će u funkciji razvoja i afirmacije BiH.

Sjedište Univerziteta je u Sarajevu ul. Tvornička 3, gdje se radnim danom od 09.00 do 14.00 sati mogu dobiti informacije o uvjetima upisa i studija, ili na tel. + 387 (0) 33 622 - 766; 638 - 826 kao i na web stranici: www.iupnb.edu.ba