Kultura
5

Na Humanitarnom sajmu prikupljaju knjige za poplavljene biblioteke

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
U terminu tradicionalnog Međunarodnog sajma knjige u Tuzli, u periodu od 4. do 9. juna, održat će se Humanitarni sajam knjige na kojem će se prikupljati knjižni fond za poplavljene biblioteke u BiH.

Organizatori sajma, preduzeće Forma Nuova, Narodna i univerzitetska biblioteka "Derviš Sušić" i Mercator centar razmišljali su i o odgađanju sajma ali su odlučili da, nauštrb pratećih sadržaja, sajam iskoriste priliku za doniranje knjiga gradovima u kojima su nedavne poplave uništile biblioteke.

"Sajamske aktivnosti su usmjrene na prikupljanje knjiga. Troškove zakupa sajamskog prostora sveli smo na minimum, a ove godine izostavili smo planirane promocije i radionice, jer smo uvjerenja da takve aktivnosti u ovim trenucima nemaju svrhu. Apelujem na posjetioce koji dođu na sajam da sa sobom ponesu jednu knjigu ili da eventualno kupe i poklone je gradovima čije su biblioteke uništene", kaže Zlatko Alidžanović, jedan od organizatora sajma.

Knjige će se prikupljati na štandu Narodne i univerzitetske biblioteke "Derviš Sušić", a direktor Edin Jahić navodi kako su građani već počeli donirati knjige za biblioteke Maglaja, Doboja, Olova..

Sajam se tradicionalno održava u garažnom prostoru Mercator centra u Tuzli, a ulaz za posjetioce je besplatan. Sajam knjige traje do 9. juna, otvoren je od 10 do 23 sata, a tuzlanskoj publici se predstavlja 36 izlagača iz Hrvatske, BiH, Crne Gore i Srbije.