Kultura
0

Na fasadi Leopold muzeja u Beču osvanuo transparent s natpisom Sarajevo'84

FENA
Na fasadi bečkog muzeja Leopold osvanuo je transparent sa natpisom "Sarajevo '84“ koji predstavlja instalaciju umjetnika Marka Lulića.

Ovaj transparent ujedno je i najava, ali i dio izložbe pod nazivom „Ipak umjetnost! Austrija 1914.-1918.“ koja se bavi dešavanjima na polju umjetnosti u Austriji u toku Prvog svjetskog rata, a koja će u Leopold muzeju biti otvorena 9. maja.

Lulić se u svojoj instalaciji dotakao događaja koji na prvi pogled nema nikakve veze sa atentatom iz 1914. godine; Olimpijskih igara u Sarajevu 1984. No, na drugi pogled posmatraču se ukazuju mnoge mogućnosti interpretacije, pri čemu je najočiglednija ona koja se odnosi na početak Prvog svjetskog rata i atentat na prestolonasljednika Franza Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju, događaj koji je Evropu podijelio u saveznike i protivnike.

Sedam decenija nakon toga, za vrijeme Zimskih olimpijskih igara 1984., u središtu pažnje je stajao sport kao pozitivna aktivnost koja spaja različite narodnosti.

Na 2x14 metara velikom vinilskom platnu Lulić je akvarelom ispisao „Sarajevo '84“. S lijeve strane rukopisa nalaze se olimpijski krugovi, a s desne logo Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu, koji simbolizira ili dezen tradicionalnih bosanskih vezova ili stiliziranu pahuljicu u kojoj se mogu prepoznati četiri polufigure koje u znak slavlja zajedno dižu ruke u zrak.

U sklopu izložbe povodom 100. godišnjice atentata u Sarajevu bit će prikazana djela značajnih umjetnika koji su djelovali za vrijeme Prvog svjetskog rata kao što su Egon Schiele, Oskar Kokoschka ili Albin Egger-Lienz kao i radovi savremenih umjetnika iz bivših neprijateljskih država kao što su Italija, Rusija i Srbija, ali i austrijskih umjetnika.

Izložba će trajati do septembra 2014. godine, saopćeno je iz Compress Sarajeva .