Široki Brijeg
1

Na Eko koloniju 2012 pristigli umjetnici iz BiH i regije

Klix.ba
Eko kolonija, opravdano okarakterizirana internacionalnom, već treću godinu zaredom se održava u Širokom Brijegu i trajat će sve do 24. juna.

Naime, na Eko koloniju 2012 pristigli su likovni umjetnici iz Beograda, Sarajeva, Mostara, Banje Luke, Osijeka te Širokog Brijega. Ukupno 29 umjetnika će likovno oplemeniti Široki Brijeg, a to potvrđuje da umjetnost ne poznaje granice, ni u staležu, ni u nacionalnosti. Ona spaja i stvara nove svjetove, gradi porušene snove.

Želja udruge EKO-ZH i jeste da Široki Brijeg dobije likovnu koloniju, koja bi svake godine doprinosila i bogatila samu kulturnu baštinu ovog mjesta.

"Raznolikost je bogatstvo, a time bismo učinili jedan veliki iskorak i omogućili mladim umjetnicima da se kroz ovaj događaj bar malo likovno afirmiraju, kažu organizatori.

Radni dio kolonije se odvija od 18. do 23. juna, gdje umjetnici pod kreativnim nabojem ukazuju na današnje ekološke probleme u globalnom i lokalnom smislu.

Na prošlogodišnjoj koloniji su učestvovali studenti s ALU Široki Brijeg, iz Osijeka i Banje Luke. Umjetnička ostvarenja Eko kolonije 2011 bit će predstavljena na otvorenju izložbe u Duhanskoj stanici 19. juna u 19 sati.

Izložba predstavlja radove 16 izlagača, ALU Široki Brijeg: Slađana Karamatić, Bojan Kiski, Drago Stojaković, Iva Mandić, Tomislav Sopta, Boris Pejić, Tomislav Zovko, Martin Ivičević, Ivan Miletić, Nina Petrović, Dino Surać i Kristina Kramer; ALU Banja Luka: Jelena Predragović i ALU Osijek: Anja Brabec i Marko Babić.

"Djela nastala na koloniji treba gledati više kao produkt jedne stvaralačke akcije mladih likovnjaka, nego ih kritički analizirati. Svojim projektom, međusobnom saradnjom i željom za javnim djelovanjem u sredini u kojoj žive i rade, laganim koracima mijenjaju percepciju kao masovni hobi za odmor i ugodu oka", rekla je o izložbi prof. Dragana Nuić Vučković.

Bitno je istaći da je ideja zanimljive kolonije začeta 2010. godine u okviru projekta udruge EKO-ZH, koju su ostvarili studenti Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru u Širokom Brijegu. Osim što je projekt osmišljen s ciljem buđenja ekološke svijesti, također ima za cilj i međusobno umjetničko prožimanje.

Ovosedmični program s naglaskom na održavanje likovne kolonije, između ostalog, sadržava i koncert rock grupe Vatreni poljubac, koji, u organizaciji Udruge Dogana kulturni centar, nastoji obogatiti događanja u Širokom Brijegu. Koncert će se održati u Duhanskoj stanici – Dogani u subotu, 23. juna, od 21 sat.

Novina ovogodišnje Eko kolonije je održavanje Fotosafarija, na kojem će učestvovati nekoliko fotografa iz Hercegovine i šire. A cilj joj je ovjekovječiti prirodne znamenitosti ljubuškog i širokobriješkog kraja. Eko kolonija službeno završava 24. juna, a njen rezultat će biti održavanje izložbe, također u prostoru Duhanske stanice, uz fotografije nastale na Fotosafariju. Time će se obogatiti izložba i otvoriti mogućnost ostvarenja ovog projekta i naredne godine. Projekt je finansirala Američka ambasada u BiH.