Kultura
4

Na Dobrinji otvoreno ljetno kino

Klix.ba
Pozdravnim govorima i projekcijom filma "Epizoda u životu berača željeza“, reditelja i scenariste Danisa Tanovića, sinoć je na igralištu Osnovne škole Skender Kulenović na Dobrinji, otvoreno ljetno kino, čime je i zvanično počeo ovogodišnji Open Air program u općini Novi Grad Sarajevo.

Svečanosti su prisustvovale brojne ličnosti iz javnog i kulturnog života, građani, ljubitelji filmske umjetnosti, koje su pozdravili načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić i direktor Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra.

Publici se predstavila i Amra Bakšić, producentica filma “Epizoda u životu berača željeza", kao i ekipa filma predvođena glavnim akterima Nazifom Mujićem i Senadom Alimanović.

Efendić je čestitao menadžmentu SFF-a na projektu koji godinama uspješno realiziraju u Sarajevu.

"Oni su primjer kako se u BiH i Sarajevu mogu raditi projekti evropski i svjetski, kvalitetno i uspješno. To je sigurno jedan od najvećih brendova koji je nastao u BiH, kao jedan vid otpora svemu onome što se dešavalo u našoj zemlji“, kazao je načelnik Efendić.

Najavivši skoro otvaranje prvog kina u općini Novi Grad Sarajevo, načelnik Efendić je kazao da će u multimedijalnoj sali Općine za mjesec dana biti postavljena digitalna kino oprema.

"Općina, nažalost, nema niti jednu kino dvoranu iako u njoj živi oko 140. 000 stanovnika. Prvo kino koje ćemo otvoriti bit će bolje i pristupačnije u odnosu na ostala, prvenstveno kada su u pitanju cijene ulaznica i programi. Najprije ćemo pokušati ponuditi nešto za osnovne, a onda i srednje škole. To je jedna dobra ideja koju nam je predložio SFF, a mi ćemo je u narednom periodu implemetirati, kroz organizaciju i sredstva“, riječi su načelnika Efendića.

Direktor SFF-a Mirsad Purivatra zahvalio se nečelniku Efendiću, koji se, kako je kazao, odlučio da nastavi zajednički radi na ovom projektu i da Novi Grad ima svoje kino, kao i projekcije SFF-a u općini Novi Grad Sarajevo.

"Naša obaveza je da prikazujemo dobre filmove, te da što više gostiju dođe ovdje. Ali naša zajednička obaveza je da gledamo što više filmova i čitamo što više knjiga i da čitav proces provincijalizacije, koji nas polako obuhvata, ipak zaustavimo i da idemo ka stvaranju jedne bolje lokalne sredine“, rekao je Purivatra.

Tokom festivalskih noći građani će u otvorenom kinu na Dobrinji imati priliku uživati u projekcijama najboljih filmova, koje domaća i svjetska produkcija nudi publici širom svijeta. Svi filmovi koji će se prikazivati u Open Air kinu Metalac bit će, dan nakon glavne projekcije, prikazani i u ljetnom kinu na Dobrinji, a filmovi za djecu u multimedijalnoj sali Općine Novi Grad Sarajevo.

Na Dobrinji će večeras u 20.45 sati biti prikazan film reditelja Pabla Bergera "Blancanieves“.