Kultura
18

Na crvenom tepihu višestruko nagrađivani režiser Kornel Mundruczó

Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Višestruko nagrađivani mađarski reditelj Kornel Mundruczó, koji je već bio gost 18. SFF-a kada je predsjedavao glavnim žirijem, ponovo je posjetio Sarajevo kako bi prisustvovao projekciji svog filma "Bijeli Bog".

Mađarski reditelj se, prije same projekcije, pojavio na crvenom tepihu na glavnom festivalskom trgu ispred Narodnog pozorišta, zajedno sa ekipom svog posljednjeg filma.

Ostvarenje, koje se nalazi u selekciji takmičarskog programa za igrani film ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala, na ovogodišnjem je filmskom festivalu u Cannesu dobio nagradu Un Certain Regard.

Uloge u filmu su ostvarili Zsófia Psotta, Luke and Body, Sándor Zsótér, Szabolcs Thuróczy, Lili Monori, Lászlo Gálffi, Lili Horváth. Producentica filma je Viktória Petrányi, dok produkciju filma čine Proton Cinema, PolaPandora, Filmpartners, Chimney.

Kornel Mundruczó rođen je u Mađarskoj 1975. godine, a sa svojim prvim igranim filmom Pleasant Days 2002 je godine osvojio nagradu Srebrbi leopard na Locarno filmskom festivalu. Njegov drugi igrani film, Johanna, posvećen Ivani Orleanskoj je 2005. godine prikazan u programu Un Certain Regard Filmskog festivala u Cannesu. Film Delta iz 2008. godine je uvršten u takmičarski program Filmskog festivala u Cannesu i dobio Fipresci nagradu. Njegov projekat Tender Son – The Frankenstein Project uvršten je u takmičarsku selekciju Filmskog festivala u Cannesu 2010. godine.

SFF