Kultura
4

Na crvenom tepihu četvrte noći Festivala ekipa rumunskog filma "Blago"

Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
U okviru takmičarskog programa Sarajevo Film Festivala, večeras je u Narodnom pozorištu u Sarajevu premijerno prikazan Film Blago (The Treasure) rumunskog reditelja po imenu Corneliu Porumboiu, a ekipa filma je nakon projekcije pozdravila prisutne na crvenom tepihu ispred Narodnog pozorišta.

Corneliu Porumboiu je za film "Blago" radio režiju i scenario, a njemu uloge ostvarili rumunski glumci i glumice Cuzin Toma, Adrian Purcarescu, Corneliu Cozmei, Cristina Toma, Nicodim Toma.

Radnja filma: Kosti vodi miran život. Noću voli da čita priče svom šestogodišnjem da bi ga uspavao. Njihova omiljena priča je Robin Hud. Kosti sebe doživljava kao heroja – borca protiv nepravde i branitelja potlačenih. Jedne večeri, neočekivano ga posjeti komšija i podijeli s njim jednu tajnu: siguran je da postoji blago koje je zakopano u bakinom i djedovom vrtu. Ukoliko Kosti iznajmi metalni detektor da mu pomogne da utvrde mjesto gdje se nalazi, on će mu dati polovinu od onoga što pronađu. Kosti je u početku skeptičan, ali ne može da odoli i na kraju pristaje. Ova dva saučesnika imaju jedan vikend da pronađu plijen. Uprkos preprekama, Kosti se ne da obeshrabriti. Za suprugu i sina, on je pravi heroj – ništa i niko ga neće zaustaviti.

Reditelj Corneliu Porumboiu, rođen 1975. godine, postao je poznat 2006. godine po svom prvom igranom filmu 12:08 "Istočno od Bukurešta", koji je osvojio nagradu za Zlatnu kameru na Kanskom filmskom festivalu, gdje je prikazan u okviru programa Directors’ Fortnight. Njegov naredni film je potvrdio njegov talenat za pripovijedanje i režiju. Zapažen je po tome što se fokusira na precizno oblikovanje i humorističan, inteligentan dijalog, kao u filmu "Policijski, pridjev" (2009) – u okviru programa Un Certain Regard (Izvjestan pogled) na Kanskom filmskom festivalu 2009. godine i "Kad noć pada na Bukurešt ili metabolizam" (2013). Izumio je i neka kinematografska sredstva, koja se vide u novijem filmu "Druga utakmica", koji je privukao pažnju na Berlinskom međunarodnom filmskom festivalu 2014. godine.

SFF