Kultura
0

Na barskom sajmu knjiga predstavljena IK "Bosanska riječ" iz Tuzle

FENA
U okviru Četvrtog Mediteranskog sajma knjiga, koji se od 29. jula do 10. augusta održava u Baru u Crnoj Gori, upriličeno je predstavljanje Izdavačke kuće "Bosanska riječ" iz Tuzle i romana "Strah od rodne kuće", autora Faiza Softića.

Glavni i odgovorni urednik tuzlanske IK "Bosanska riječ" Šimo Ešić kazao je FENI iz Bara da je predstavljanje te izdavačke kuće izazvalo veliku pažnju književne publike u Baru, a posebnu pažnju izdavač je posvetio djelima crnogorskih autora i naslovima koje je ta izdavačka kuća objavila u koprodukciji s podgoričkom Izdavačkom kućom "Nova knjiga".

"IK "Bosanska riječ" je, u suradnji s tim podgoričkim izdavačem pokrenula biblioteku "Mala edicija" koju smo predstavili na Sajmu. Autor vizuelnog identiteta ove edicije je Ana Matić, docent na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, odnedavno, likovni urednik IK "Bosanske riječi". Matićeva je dizajnirala i novi roman Safete Obhođaš "Trbušna plesačica", koji je ponuđen barskoj književnoj publici”, kazao Ešić.

IK "Bosanska riječ" iz Tuzle, dobitnik je nagrade Sajma 2004. godine, a Ešić kaže da i ove godine vlada veliko interesovanje za njihove knjige. Predstavljaju se s više od 40 novih naslova objavljenih između dva sajma.

Četvrti Mediteranski sajam knjiga u Baru održava se u okviru Barskog ljetopisa, ljetne kulturne manifestacije koja je podijeljena na likovni, muzički, književni i pozorišni segment.