Kultura
45

Na adaptiranoj sceni počinje 25. umjetnička sezona SARTR-a

Piše: Š. B.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Konferencijom za medije danas je u adaptiranom prostoru Sarajevskog ratnog teatra najavljena nova, 25. umjetnička sezona.

Sezonu 26. oktobra otvara predstava "Majstor i Margarita" u režiji Aleša Kurta.

Predstava je nastala prema istoimenom romanu Mikhaila Bulgakova, a Kurt ga smatra jednim od najposebnijih i najpopularnijih romana 20. vijeka.

"Roman Mikhaila Bulgakova poslužio je kao inspiracija predstavi, odnosno njen cilj nije bio da slijedi roman. Ona ne može predstaviti nijedan dio romana, ali bi trebala podstaći ljude na želju da ga pročitaju. To je djelo koje nevjerovatno podstiče ljudsku maštu", rekao je Kurt.

Sarajevski ratni teatar formiran je 17. maja 1992. godine te je dugo vremena bio siroče bez doma. Nakon useljenja u prostorije u kojima se trenutno nalazi, SARTR nije prekidao umjetnost, a ove godine je napokon uspio u namjeri da obnovi prostrije, scenu i gledalište.

Prijatelji SARTR-a napravili su idejni projekat koji je upućen Vladi KS i Ministarstvu kulture i sporta KS te je uslijedila pozitivna reakcija.

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvad Kurić naročito je zadovoljan činjenicom kako je grad dobio još jednu pozorišnu scenu, i to obnovljenu, te kako SARTR i dalje ostaje vjeran svom specifičnom umjetničkom izražaju.