Kultura
0

Muzika, ples i umjetnost plakata

FENA
Umjetnice iz Bosne i Hercegovine Sanja Matanović (flauta) i Violeta Lučić (gitara) predstavit će se večeras publici Festivala "Sarajevska zima" koncertom u Crkvi svetog Ante na Bistriku.

Koncert će početi u 19.00 sati, a na repertoaru će biti uglavnom djela moderne muzike 20. stoljeća.

One su na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu govorile o saradnji koja je počela 2002. godine, od kada su održale niz koncerata u cijeloj BiH te učestvovale na kulturnoj manifestaciji "Balkan art" u Torinu.

Obje s nestrpljenjem očekuju večerašnji sarajevski koncert, s obzirom na specifičnu akustičnost i ambijentalnost prostora te crkve.

Indijski ples sarajevskoj će publici sutra na sceni Doma policije u 20.00 sati izvesti članovi Centra za scenske umjetnosti "Dhwani".

Izvršna direktorica Centra Vaswati Misra sa suprugom izvodi tradicionalni indijski ples Kathaka u kojem dominiraju govor tijela i lica i različiti tehnički segmenti plesnog izražaja, kao što su pirueta i različite vrste koraka.

Riječ je o grupi koja djeluje već 25 godina bez veće podrške indijskih vlasti, a ipak bilježi značajne nastupe.

Autor plakata "Organic Art Life" mostarski umjetnik Dario Kavara govorio je da njegov rad, koji prikazuje hljeb premazan zlatnom bojom asocirajući na ljudski mozak, postavlja relaciju između naše duhovnosti i njene stagnacije u društvu.

Postavljanje plakata na ulicu smatra direktnim kontaktom s običnim ljudima te oslikava njegovu namjeru da, umjesto elitnog koncepta vezanog za galerije, umjetnost prenese na ulicu.

Kavara naglašava da njegov koncept uspostavlja vezu između identiteta, društva, tehnologije i religije te predstavlja pokušaj drugačijeg razmišljanja.