Kultura
155

Muzika je prva ljubav: 40 godina "Sunčane škole" u Goraždu

Piše: E. A.
(Foto: Klix.ba)
Posebna je ovo godina za Osnovnu muzičku školu Avdo Smailović u Goraždu koja proslavlja jubilej od 40 godina rada. Obilježavanje će trajati nekoliko dana, a planirani su različiti sadržaji i koncerti. Bit će urađena brošura škole, pozvani bivši učenici i nastavnici koji više nisu u Goraždu.

Neizostavno je i sjećanje na one koji su zaslužni za početak rada škole, davne 1975. godine, poput Avde Smailovića i Abdurezaka Srkalovića Reska.

"U vremenu kada se mnoge institucije zatvaraju, kada smo, čini mi se, dostigli dno kulture, mi ovdje sa ponosom slavimo 40 godina postojanja i rada škole", kaže direktorica škole Selma Verem.

Selma, inače rođena Banjlučanka, je na čelu škole već drugi mandat nakon što je godinama radila kao nastavnica.

"Sasvim slučajno sam tu, na nagovor Armele Efendić, koja je predavala gitaru, a zajedno smo svirale u Srednjoj muzičkoj školi i evo me i dan danas, što mi je drago. Tada kada sam došla u školi je bilo pet nastavnika. Bilo je to vrijeme malo poslije rata, kad je problem sa kadrom bio mnogo veći nego danas", ispričala je.

Vrijeme Beatlesa

Školu pohađa 180 učenika kojima predaje 12 nastavnika. Uče se gitara, harmonika, klavir, flauta i violina. Predmeti su uvođeni vremenom, zavisno od uslova i raspoloživog kadra. Prvi učitelj gitare u školi je bio Smajo Baščelija, bivši načelnik Općine Goražde. Bila su to drugačija vremena, sjeća se.

"Bilo je to vrijeme dominacije električne gitare, vrijeme Beatlesa i glasne tzv. 'bit muzike'. Klasična gitara nije bila baš popularna, rijetki su je svirali. Tada poznata imena na klasičnoj gitari bili su u Sarajevu Ivan Kalcina, koliko ja znam arhitekta, a u Beogradu Jovan Jovičić, dipl. ing. elektrotehnike. Jedan od tih amatera koji je pokušavao naučiti svirati ovaj instrument bio sam i ja. Na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, koliko je meni poznato, klasična gitara se nije izučavala, pa je bio i manjak nastavnika“, sjeća se Baščelija koji je predavao klasičnu gitaru u početku za tri učenika, a kasnije je zavladalo interesovanje za ovaj instrument.

Belkisa Vehabović, nastavnica klavira, vezana je za školu skoro od njenog osnivanja, kao učenica, a danas predavačica.

"Ja sam učenica druge generacije tadašnje Škole za osnovno muzičko obrazovanje Goražde. Bilo je to davne 1976. godine, kada sam spoznala prve note, prve taktove i kompozicije. Rahmetli Abdurezak Resko Srkalović me uveo u svijet muzike, pripremao za koncerte i javne nastupe, takmičenja i na kraju za prijemni ispit u srednju muzičku školu. Isplatilo se“, priča Belkisa.

Početkom agresije na BiH i Goražde, Belkisa i njen kolega Samir Obarčanin uspjeli su sačuvati školsku dokumentaciju i instrumente.

"Škola je imala pauzu u održavanju nastave od 1992. do 1994. godine, ali nastavnici koji su ostali u okruženom gradu nisu se predavali. Radili smo punom parom, organizovali djecu da različitim aktivnostima razbiju strah. I poprilično smo uspjeli u tome. Krajem 1994. smo ponovo pokrenuli školu. Bila je to školska 1994/95. godina i nikada više nismo prestali raditi“, priča Belkisa.

Za kratko vrijeme škola je obnovljena.

"Najvažnije je bilo uposliti stručne ljude i nabaviti kvalitetne instrumente. Danas se škola može pohvaliti i jednim i drugim. Nakon 40 godina veoma sam ponosna što sam dio ovog kolektiva i što imam priliku da djecu usmjerim prema muzici, da ih usavršavam i od njih pravim prave male muzičke virtuoze. Na kraju krajeva, to je bit i svrha mog rada tokom svih ovih godina“, kaže Belkisa.

Prva ljubav je muzika

Ajla Balić, nastavnica flaute, nakon što je muzičko obrazovanje stekla u Austriji vratila se u svoj grad.

"Nastojim kod učenika probuditi ljubav prema muzici i instrumentu jer je i meni samoj to bila najveća motivacija. Zato imamo mnoge nagrade i priznanja, a sigurno je najznačajnija specijalna nagrada koju smo dobili na federalnom takmičenju“, kaže Ajla.

I istina je, talentovani učenici iz Goražda ostvarili su brilijantan uspjeh ove godine, osvojili su ukupno sedam nagrada, što je do sada najveći uspjeh na takmičenjima ove vrste. Merima Hubjer i Ismihana Perla, duo klavir–flauta u klasi nastavnika Ajle Balić i Muhidina Obuće, dobitnice su specijalne nagrade sa maksimalnih 100 poena, što je najveće priznanje na ovom takmičenju.

"Kada sam slušao njihove izvedbe bio sam istinski sretan što sam dio ovog kolektiva. Zapravo, svaki moj boravak u školi je za mene radost, a svaki koncert otkrovenje“, kaže Slavko Klisura, predsjednik Školskog odbora, dodajući da sve što radi za ovu školu čini iz zadovoljstva.

Nije slučajno što je zovu "Sunčana škola", jer, mnogi će se složiti da su njeni đaci pravi ukras grada.

"Ima nas i na Međunarodnim takmičenjima izvan granica BiH, sa kojih se također vraćamo sa nagradama. Imamo odličnu atmosferu, djelujemo timski i tu su rezultati. Svaki događaj u gradu pratimo nastupima, a veliku pomoć imamo od našeg prijatelja Hajrudina Poturka, koji već sedam godina finansijski pomaže odlazak naših učenika na takmičenja“, dodaje Selma Verem.

U Osnovnoj muzičkoj školi Avdo Smailović pripremaju diplomski koncert planiran za početak juna, kada će 19 učenika steći osnovno muzičko obrazovanje, istovremeno je u toku i upis nove generacije mladih talenata.

Vezani članci