Kultura
21

Muzička akademija: "Students on Stage" 15. januara

Klix.ba
Foto: Almin Zrno
Foto: Almin Zrno
Nakon niza koncerata na kojima su nastupali studenti, profesori, gosti i orkestri Muzičke akademije, slijedi nam još jedan koncert iz ciklusa "Students On Stage".

Tradicija edukativnog aspekta se time stavlja u prvi plan jer studenti žude za koncertiranjem da bi podijelili muziku s publikom i stekli nužna iskustva koja umjetnički javni nastup pruža za izvođača. Koncertna sezona Muzičke akademije dosad nije obilovala ovolikim brojem koncerata, čime pokazuje svoju volju u borbi za opstanak kulturnog života čija se vrata zatvaraju, u svakom smislu te riječi.

Na koncertu će se izvoditi djela iz klasične literature A. Vivaldija, H. Villa Lobosa, R. Schumana, D. Bogdanovića, D. Milhauda i C. Debussya. Ovaj program svirat će studenti prve, druge i treće godine: Manuela Ekmečić (violončelo) uz klavirsku pratnju studentice Katarine Perković Medovski, Goran Jurić na gitari, Amila Muharemović (viola) uz klavirsku pratnju mlade korepetitorice Adele Šabić, Vedran Vujica na gitari, Nikolina Šušak (flauta) uz klavirsku pratnju višeg umjetničkog saradnika Lejle Klepo Hadžić i Lucija Gregov (violončelo) uz klavirsku pratnju vanredne profesorice Višnje Bakalar.

Koncert će se održati sutra, 15. januara 2014. u sali Muzičke akademije s početkom u 19:30. Naravno, kao i u dosadašnjoj tradiciji projekata i koncerata Muzičke akademije, svirali na njima renomirani svjetski umjetnici ili studenti koji će tek sutra to postati, ulaz na koncert je besplatan!

"Mi šaljemo S.O.S, čujte ga i pošaljite pomoć, nemojte stajati mirno dok se kultura koja je temelj napretka urušava. Kultura u kojoj se društvo treba ogledati ne može više jecati. Mi smo ti koji je trebamo podići na noge da se pokaže u svom punom sjaju, te maksimalnom kapacitetu i kvalitetu koji možemo ponuditi!", poručuju čvrsto studenti Muzike.