Kao na vratima Zemaljskog muzeja
1.6k

Muzeji širom svijeta prekrižili svoja djela da podrže institucije kulture u BiH

Piše: Adisa Pobrić
Dvije stotine muzeja, galerija, biblioteka i akademskih institucija iz svih dijelova svijeta uključilo se u međunarodnu akciju solidarnosti sa institucijama kulture u BiH, među kojima se nalazi i Zemaljski muzej, koji je zatvoren nakon 124 godine rada.

Entuzijasti okupljeni u međunarodnu platformu CultureShutDown od 4. marta do 4. aprila na svojoj web-stranici prikazat će radove prekrižene žutom trakom koja simbolično označava nedostupnost kulturne baštine. Ta virtuelna izložba poslužit će za podizanje svijesti o nedopustivoj situaciji u kojoj su se našle institucije kulture u BiH.

Jedna od osoba najzaslužnijih za pokretanje ove kampanje je Azra Akšamija, umjetnica i historičarka arhitekture, te univerzitetska profesorica na Odsjeku umjetnosti, kulture i tehnologije Massachusetts Institute of Technology u Bostonu.

"Naše kulturne institucije, bez obzira na njihov program ili način funkcionisanja, su simboli državnosti Bosne i Hercegovine. Njihov gubitak bi bio tragedija ne samo za BiH, nego i šire. Nažalost, kulturne institucije su postale taoci nepromišljene politike koja ugrožava budućnost cijele zemlje, a dio državnog budžeta koji je potreban za njihovo finansiranje je vrlo skroman u poređenju sa novcem koji se troši na jedan od najskupljih sistema vlasti u Evropi, kakav ima BiH", kazala je za Klix.ba Akšamija.

Ona je s kolegama u januaru 2012. godine osnovala platformu CultureShutDown, globalnu mrežu naučnika koja nije povezana ni s jednom vladinom institucijom niti političkom partijom. Njihov krajnji cilj je da doprinesu sprečavanju uništavanja kulture i državnih institucija u BiH.

Trake su dostavljane poštom širom svijeta
Trake su dostavljane poštom širom svijeta
Na svojoj web-stranici objavili su apel kojim globalno promovišu ovaj problem i pozivaju stručnjake i javnost na javni dijalog o mogućim rješenjima.

U ponedjeljak, 4. marta, navršava se šest mjeseci otkako je zatvoren Zemaljski muzej BiH. Na njegov 125. rođendan, 1. februara 2013. godine, upućen je poziv kolegama širom svijeta da pokažu svoju solidarnost i od 1. do 4. marta simbolično prekriže jedan eksponat u svojoj kolekciji.

"Nismo ni sanjali da će naša akcija biti ovako uspješna", otkriva nam Azra i dodaje da se projektu ne pridružuju samo institucije, već i pojedinci, umjetnici koji su simbolično trakom prekrižili neke od svojih radova u muzejima ili ateljeima, kao i naučnici, među kojima su etnolog Gordan Nikolov, kao i Leif Pareli, predsjednik Međunarodne organizacije muzeja ICOM iz Norveške, prvi naučnik iz inostranstva koji je tokom rata posjetio Zemaljski muzej, a poslije i organizovao akcije prikupljanja pomoći.

"Za ovo prekrižavanje kulturne baštine učesnici će koristiti specijalno dizajniranu žutu traku kakva se koristi na barikadama i podijeliti fotografije te akcije. Ideja je inspirisana zabarikadiranim vratima Zemaljskog muzeja, ali se naša akcija solidarnosti odnosi na sve ugrožene institucije u BiH, pogotovo sedam nacionalnih (Biblioteka za slijepa i slabovidna lica BiH, Historijski muzej BiH, Kinoteka BiH, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH, Umjetnička galerija BiH i Zemaljski muzej BiH), koje su u kritičnom stanju. Imitiranjem zabarikadiranih vrata Zemaljskog muzeja učesnici i javnost u cijelom svijetu će pokušati da zamisle kako bi se osjećali da im kulturna baština nije dostupna", izjavila je Akšamija.

Iako je do otvaranja izložbe ostalo još vrlo malo vremena, i vi se možete priključiti tako što ćete elektronsku žutu traku sa njihove web-stranice iskoristiti kao barikadu preko svoje internetske stranice i potom pošaljete screenshot putem online formulara.

Na pitanje o dometima akcije Akšamija je odgovorila: "Vidjet ćemo koliko će uspjeha imati ovo globalno lobiranje. Važno je ostati uporan i optimističan. Veoma je važno da se međunarodnim političkim krugovima plasira prava informacija, ali je jednako važno da se pruži moralna podrška našim kulturnim radnicima koji godinama rade bez plata i u nepodnošljivim uslovima, a pritom čuvaju našu kulturnu baštinu. Za takav trud im ne treba samo dati plate, već i državno priznanje! Ipak, ne treba očekivati čuda. Rješenje mora doći iznutra, od same države, a na njenim građanima je da to rješenje od političara uporno traže".

Žute trake kao simbol zabarikadiranih vrata Zemaljskog muzeja BiH
Žute trake kao simbol zabarikadiranih vrata Zemaljskog muzeja BiH