Kultura
234

Muzej zahvalan biciklistima: Kritična masa vozila "đir" za Zemaljski

Piše: I. P.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U sklopu građanske kampanje "Ja sam Muzej", posvećenoj radnicima i otvaranju Zemaljskog muzeja BiH, danas je obavljen biciklistički počasni krug.

Biciklisti su tokom održavanja sedme po redu "Kritične mase" svoj krug posvećen očuvanju najznačajnijeg bh. muzeja započeli ispred Zemaljskog, da bi se vožnjom gradom kroz Hisetu, Alipašinu ulicu, Ložioničku i ulicu Envera Šehovića na kraju vratili na isto mjesto.

Akcija je počela u 18:30, a krug je obavljen u 19:15. Kako su Klix.ba potvrdili predstavnici "Kritičke mase", danas se desila simbioza biciklizma i građanske solidarnosti prema Muzeju.

"Obavljena je sedma 'Kritična masu', a usput smo i podržali akciju 'Ja sam muzej'. Mi ćemo nastaviti pomagati Zemaljski onoliko koliko možemo,a 'Kritična masa' također nastavlja da uporava i edukuje bicikliste i vozače u našem gradu", rekao je Hajdarević za Klix.ba.

Što se tiče kampanje "Ja sam muzej", slijede dežure Jakoba Fincija, Ivice Šarića, Ognjena Blagojevića, Amre Ekmečić, Daniele Gogić, Ismara Muslije, Luke Agelaste, Adija Hasanbašića, Džejle Glavović-Očuz, Rubine Čengić, Stele Kovačević, Tanje Ćurić, te članova Udruženja Čeha „Češka Beseda“ Sarajevo sa Klarom von Kriegsheim Kadlecovom, zamjenicom ambasadora Republike Češke.

Podsjećamo, od ponedjeljka, 3. augusta održavaju se svakodnevne dežure u Zemaljskom muzeju BiH. Riječ je o akciji kojom se poziva na solidarnost s radnicima Muzeja.