Kultura
14

Muzej ratnog djetinjstva na turneji po Sjevernoj Americi

Piše: M. S.
(Facebook)
Muzej ratnog djetinjstva jedan je od bh. projekata koji je ove godine dobio priličnu pažnju domaće, ali i svjetske javnosti. Osnivač Muzeja Jasminko Halilović trenutno se nalazi na One Young World Summitu u Kanadi, gdje je kao predstavnik naše zemlje govorio o Muzeju, a nakon toga će nastaviti ovaj projekat promovirati po Sjevernoj Americi.

One Young World Summit osnovan je 2009. godine kao inicijativa da se na jednom mjestu okupe obećavajući mladi umovi iz raznih zemalja širom svijeta i već ostvareni lideri iz raznih polja vezanih za aktivizam i stvaranje pozitivnih promjena u društvu. Ove godine održava se u Ottawi, Kanada od 28. septembra do 1. oktobra, a jedan od delegata je i Jasminko Halilović iz BiH.

Halilović je jedan od 1300 mladih lidera iz 196 zemalja svijeta, kojima su se pridružili i slavni gosti poput premijera Kanade Justin Trudeaua, Kofi Annana, Emme Watson, Cher, Bruce Dickinsona i mnogih drugih poznatih ličnosti, uključujući bivše i sadašnje državnike na visokim pozicijama.

"Drago mi je da sam ove godine predstavnik BiH na One Young World Summitu u Ottawi. Ovo je stvarno veliki događaj, i kao neko ko je putovao na događaje Svjetskog ekonomskog foruma, mogu reći da se radi o vjerovatno najvećem događaju za mlade na svijetu“, kaže Halilović.

Navodi da je imao priliku govoriti na jednoj od plenarnih sesija na temu mira i sigurnosti, gdje je predstavio Muzej ratnog djetinjstva i govorio o njegovom značaju i ciljevima za budućnost.

Jasminko Halilović govori na One Young World Summitu (Facebook)
Jasminko Halilović govori na One Young World Summitu (Facebook)

"Sudeći po reakcijama na društvenim mrežama, ali i ljudima koji mi prilaze tokom konferencije, Muzej ratnog djetinjstva i ovdje je zainteresirao publiku, kao i svugdje gdje dođe i bude predstavljen. Malu sjevernoameričku turneju nastavljamo na nekim od najznačajnijih univerziteta ovdje“, kaže Halilović.

U narednih deset dana će održati predavanja i prezentacije na Toronto univerzitetu, Northwestern univerzitetu u Chicagu te na Columbia univerzitetu u New Yorku. Međutim, Halilović naglašava da su glavni planovi Muzeja vezani za BiH, gdje je uveliko u toku priprema za otvaranje stalne postavke Muzeja u decembru.

Muzej je nedavno dobio stalne prostorije u Općini Stari Grad u Sarajevu, a trenutno se mogu kupiti i doživotne ulaznice.