Kultura
60

Muzej ratnog djetinjstva konačno dobio prostor u Starom Gradu Sarajevo

Klix.ba
Općinsko vijeće Općine Stari Grad dodijelilo je danas prostor Muzeju ratnog djetinjstva (MRD). Muzej će biti smješten u prostoru bivšeg Društvenog doma Logavina koji je, prema informacijama Službe za privredu, jedini adekvatan prostor za potrebe MRD-a u Općini Stari Grad.

"Sretni smo što će se Muzej ratnog djetinjstva nalaziti baš u Općini Stari Grad, jednoj od najvažnijih i najpoznatijih općina u BiH, te se zahvaljujemo Općinskom vijeću, službama i načelniku što su prepoznali značaj ovog projekta. Sretni smo i što će se MRD nalaziti u jednoj od najpoznatijih i kultnih sarajevskih ulica, Logavinoj, i bit ćemo, u skladu s našom misijom, dugoročno opredijeljeni da kreiramo edukativne sadržaje za lokalnu zajednicu, s posebnim naglaskom za djecu" rekli su iz MRD-a.

Ističu kako je posebno zanimljivo da je inicijativu da se MRD nađe u ovoj Općini pokrenula i vodila generacija političara koji su i sami ratna djeca.

"Od Irfana Čengića iz SDP-a, koji je pokrenuo ovu inicijativu stavljajući na društvene mreže svoju sliku iz rata, pa do Vibora Handžića i Vedrana Grebe iz Naše stranke. Inicijativa je na kraju realizirana prijedlogom načelnika Ibrahima Hadžibajrića, koji je ranije posjetio našu izložbu i u knjigu utisaka napisao "Hvala vam na divnoj izložbi koja me podsjetila na period u kojem su odrastala i moja djeca. Tako je Muzej ratnog djetinjstva na kraju prepoznat kao ono što i jeste – Muzej svih građana i građanki Bosne i Hercegovine", saopćeno je iz MRD-a.

Odluku o dodjeli u zakup ovog poslovnog prostora Općinsko vijeće Stari Grad donijelo je na sjednici održanoj u srijedu, 31. augusta. Ranije je utvrđeno da je Projekat osnivanja"Muzeja ratnog djetinjstva" od strateškog interesa za Općinu Stari Grad Sarajevo i odlučeno da se nađe adekvatan prostor za njegovo osnivanje. MRD će tako plaćati 6 KM po metru kvadratnom za zakupninu.