Kultura
709

Muzej ratnog djetinjstva bit će otvoren u decembru

Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Potpisivanjem ugovora o zakupu poslovnih prostorija u Društvenom domu Logavina, između Općine Stari Grad i Udruženja "Urban" ostvareni su uslovi za otvaranje Muzeja ratnog djetinjstva.

Prostor će u narednom periodu biti prilagođen muzejskoj namjeni, bit će izgrađen izložbeni dio, dokumentaciono-istraživački centar, kancelarije, a čitav prostor će biti multifunkcionalan, prilagođen održavanju edukativnih sadržaja, poput radionica za djecu i drugog.

Ugovor o zakupu poslovnih prostorija potpisali su danas načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić i predsjednik Udruženja "Urban" Jasminko Halilović. Načelnik Hadžibajrić je izrazio zadovoljstvo što će se Muzej ratnog djetinjstva nalaziti baš na prostoru općine Stari Grad, gdje je smještena većina sarajevskih muzeja.

“Na prostoru naše općine već imamo Galeriju 11/07/95, koja je posvećena genocidu u Srebrenici, također tu je i muzej posvećen ratnim i civilnim zarobljenicima u toku agresije na BiH, te brojni depadansi koji pripadaju Muzeju grada Sarajevo. Ovim muzejem smo kompletirali bližu historiju iz perioda 92-95,” kazao je Hadžibajrić.

Dodao je da se zahvaljuje Općinskom vijeću koje je prihvatilo ovaj prijedlog i dodijelio prostor u Logavinoj Udruženju “Uraban” jer je on svojim gabaritima jedini odgovarao namjeni.

"Ovo će izuzetno poboljšati turističku ponudu naše općine, pogotovo dijela ulice Logavina, koja je malo udaljenija od starogradskog turističkog jezgra, i vjerujem da će, uz dobru signalizaciju, muzej biti dobro posjećen", kazao je Hadžibajrić.

Za samu postavku je kazao da izaziva emocije i vraća u period prije 20 i više godina, te da je dobro da se mlađe generacije upoznaju sa prošlošću i načinom na koji su tadašnja djeca preživljavala rat.

Muzej ratnog djetinjstva je svjetski jedinstvena institucija, jer se jedini u svijetu bavi isključivo odrastanjem i iskustvima djece u ratu. Značajan je za sve građanke i građane Sarajeva koji su svojom podrškom ovom projektu to već pokazali, a pogotovo za ljude koji su donirali predmete muzeju. Kako je kazao Jasminko Halilović, predsjednik Udruženja “Urban” dosad već imaju spremnih preko 3.000 muzejskih eksponata.

"Dosad smo imali izložbe u Sarajevu, Visokom i Zenici, a sada dobijamo svoj stalni dom u općini Stari Grad. Naša kolekcija danas broji preko 3000 muzejskih eksponata, povezanih priča, dokumenata ljudi koji su bili djeca za vrijeme rata. Postavka predmeta u Sarajevu će biti stalno u našem muzeju, i to će imati veliki značaj za ljude koji su donirali te predmete", kazao je Halilović.

On je dodao da je već ostvarena i međunarodna saradnja, te da idućeg mjeseca gostuju na Univerzitetu Toronto u Kanadi, te na Univerzitetu Columbia u New York-u.

"Zahvaljujem se načelniku Hadžibajriću i svim vijećnicima, koji su dominantnom većinom izglasali pozitivno ovu odluku. Obećavam u ime Muzeja ratnog djetinjstva i Udruženja 'Urban' da će Stari Grad dobiti jedan poseban muzej, jer nigdje u svijetu ne postoji muzej ove vrste", kazao je Halilović.

Općinsko vijeće Stari Grad je na 42. sjednici usvojilo Prijedlog odluke o dodjeli u zakup poslovnog prostora u ulici Logavina br. 32 Udruženju “Urban”, a u svrhu realizacije projekta osnivanja Muzeja ratnog djetinjstva. Ranije je utvrđeno da je Projekat osnivanja "Muzeja ratnog djetinstva" od strateškog interesa za Općinu Stari Grad Sarajevo.