Kultura
0

"Muzej prekinutih veza" u Sarajevu

FENA
Sarajevo
Sarajevo
U Sarajevu će od 18. augusta do 18. septembra u galeriji MAK gostovati Muzej prekinutih veza, kao jedan od popratnih programa 13. Sarajevo Film Festivala.

Kako je saopćeno, Muzej prekinutih veza je umjetnički koncept zasnovan na ideji očuvanja predmeta koji svjedoče o minulim ljubavnim vezama.

Nakon iznimnog uspjeha prvog postava Muzeja, predstavljenog unutar 40. Zagrebačkog salona primijenjene umjetnosti i dizajna, te izuzetne medijske popraćenosti u međunarodnim razmjerima (150 svjetskih televizija uključujući CNN, NBC, BBC, RAI, stotinjak dnevnih i sedmičnih štampi, hiljade web portala od Kolumbije do Japana), Muzej se nastavlja razvijati i u Sarajevu.

Polazeći od pretpostavke da predmeti posjeduju združena polja - "holograme" sjećanja i emocija, svojim postavom Muzej želi kreirati prostor "sigurnosne memorije" ili "zaštićenog sjećanja" za očuvanje materijalne i nematerijalne emotivne baštine prekinutih ljubavnih veza.

Ideja na kojoj se temelji ovaj umjetnički projekt svojom univerzalnošću i interaktivnošću privukla je široku publiku. Publika je zapravo promatrač i kreator Muzeja. Sarajevo je idealno mjesto za nastavljanje projekta Muzeja prekinutih veza.

Izložit će se novi muzejski eksponati koji će u kontekstu do sad prikupljenih eksponata posvjedočiti o specifičnom podneblju i mentalitetu kroz individualne i intimne priče. S obzirom na dosadašnje rezultate i s obzirom na činjenicu da se radi o ideji s kojom se zaista svaki pojedinac može identifikovati, očekuje se izuzetan odaziv publike čiji će eksponati propalih ljubavi, po svemu sudeći, nakon izložbe u Sarajevu obići svijet. Građani Sarajeva mogu donirati predmete do 10. augusta u Galeriji MAK, Sime Milutinovića Sarajlije 7.