Kultura
0

Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH neće se zatvoriti

FENA
Mehdija Maglajlić, direktorica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine, kaže da ova institucija neće i pored svih teškoća zatvoriti svoja vrata posjetiocima.

Nakon što je u augustu Umjetnička galerija zatvorena za javnost, već sutra se isto može očekivati od Zemaljskog muzeja, a početkom godine možda će svoja vrata zatvoriti i Historijski muzej BiH.

Mišljenje direktorice Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti je da radom treba skrenuti pažnju na situaciju u kojoj se nalaze. Kako ističe Maglajlić ova institucija ima dugova i prema štampariji, kao i dugove za tekuće troškove.

Muzej ima i jednog dužnika a to je "Festival Sarajevska zima", koji ne duguje možda neku veliku cifru, ali i ona je značajna za ovu instituciju.

Dug Sarajevske zime iznosi 1.800 KM i ovoj instituciji bi to značilo puno za njene troškove.

Kako kaže direkorica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti u idućoj godini je u planu razgovor o temi Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti i njegova budućnost. Maglajlić je pozvala intelektualce i ostale da razmisle o situaciji u kojoj se kultura našla.

U toku današnjeg dana bit će održan sastanak u Historijskom muzeju BiH na kojem će biti odlučeno da li će i ova institucija zatvoriti vrata za posjetioce.