Kultura
0

Muzej holokausta iz SAD-a želi promovisati Hagadu

FENA
Predstavnici Muzeja holokausta u gradu Skokie, savezna država Ilinois, zainteresirani su da budu partneri u promociji Sarajevske Hagade u Čikagu.

Ovu svoju želju su iskazali tokom sastanka s generalnim konzulom BiH u Čikagu Eldinom Kajevićem, koji je posjetio ovaj muzej, zajedno s predstavnicima bh. zajednice iz Čikaga.

Predložili su da prezentacija Hagade bude održana u aprilu iduće godine u prostorijama nedavno sagrađenog Muzeja holokausta.

Zajednički je dogovoreno da počne planiranje programa promocije, a razgovarano je i o eventualnoj posjeti Geraldine Brooks, autorice knjige ''People of the book'', inspirirane pričom o Sarajevskoj Hagadi.

Kajević se tokom posjete Muzeju susreo s predsjednikom Muzeja i preživjelim žrtvama holokausta Samuelom Harissom, izvršnim direktorom Muzeja Rickom Hirschhautom, predsjednikom Američkog jevrejskog komiteta (AJC) Alanom Reichom, te direktorom AJC-a Jonathanom Schwartzom.

Domaćini su iskazali interesovanje za historiju BiH, aktuelnu situaciju u zemlji, te stanje i način organizacije bh. dijaspore u Čikagu i šire, saopćeno je iz MVP-a BiH.