Kultura
773

Muzej Franjevačkog samostana u Fojnici kandidiran za Evropski muzej godine

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Muzej Franjevačkog samostana "Duha Svetoga" u Fojnici kandidiran je za nagradu Evropski muzej godine, u konkurenciji od 60 evropskih muzeja, a pismena potvrda za to jučer je franjevcima "stigla u ruke". To je ujedno i potvrda višestoljetne tradicije bosanskih franjevaca da šire ime svoje domovine diljem svijeta, ponosno pokazujući obilje kulturne baštine što je godinama čuvaše pod svojim okriljem.

Istaknuo je to za gvardijan ovog samostana fra Miro Relota, naglasivši da je pismom potvrđeno da je muzej zadovoljio sve kriterije za nagradu, te da su prethodno članovi žirija prije tri mjeseca posjetili samostan, obišli kompletnu postavku, a potom odluku o kandidaturi donijeli nakon novembarskog sastanka u Francuskoj.

Dodjela nagrade bit će održana u maju u Zagrebu, a prethodno zadatak franjevaca bit će da pokažu koji je muzejski eksponat najvažniji.

"Jako smo ponosni na ovu informaciju, kao Fojnica i kao franjevačka provincija, a posebno kao Bosna, jer to nije samo zasluga zadnjih fratara, već svih fratara koji su u zadnjim godinama, stoljećima i decenijama radili da bi Fojnica imala i sačuvala te lijepe eksponate koje posjedujemo", istaknuo je.

I kustos ovog samostanskog muzeja fra Janko Ljubos ocjenjuje za Fenu da su svi veoma ponosni na obavijest o zvaničnoj kandidaturi, misleći tu na sve fratre otprije 650 godina koji su sakupljali brojne eksponate što čine okosnicu današnjeg muzeja.

"Fra Leonardo Ćuturić je jako puno uradio na tom planu između dva svjetska rata, a također i fra Bono Šapina. Prije 15 godina dao sam tu zgradu srušiti do temelja, a potom izgraditi potpuno novu. Završio ju je gvardijan fra Mirko Majdandžić, a poslije ju je kraju priveo gvardijan fra Nikica Vujica. Zaista smo ponosni na sve te ljude i sve ono što u muzeju danas imamo", naglasio je fra Janko.

Muzej Franjevačkog samostana baštini neprocjenjivo kulturno-povijesno blago koje svjedoči o višestoljetnom postojanju države BiH i njenih naroda, a nalazi se na Listi kulturno-historijskog blaga BiH. U njegovu brojnu zbirku ubraja se i originalni plašt fra Anđela Zvizdovića te jedna od najvećih biblioteka s oko 50.000 naslova.

Posjeduje brojne vrijedne predmete, historijske nalaze, knjige, povijesne dokumente te različite iskopine iz 11. stoljeća prije naše ere. Uglavnom je riječ o različitoj vrsti oružja, te fibula, odnosno različitih ukrasa i kopči iz 7. stoljeća prije naše ere, kao i starim nošnjama, primjercima starih zanata kojima su se ljudi u Fojnici bavili, a tu je prvenstveno riječ o proizvodima od zlata i srebra.

Muzej posjeduje i galeriju vrijednih umjetničkih slika, među kojima je najstarija datirana slika iz povijesti umjetnosti BiH - riječ je o djelu iz 1328. godine rađenom tehnikom tempere na dasci.