Kultura
0

Muzej "Bitka na Neretvi" nada se glavnom eksponatu - Mostu na Neretvi

FENA
Muzej "Bitka na Neretvi" u Jablanici za novembar planira uraditi stalnu muzejsku postavku "Bitka na Neretvi" i tako obilježiti 30 godina osnivanja, a u toj instituciji kulture iskreno se nadaju da će dotad imati i srušeni most - njihov glavni eksponat.

Direktor Muzeja "Bitke na Neretvi" i kustos u Muzeju Ćamil Cero pojasnio je u izjavi za Fenu da je taj most 17. novembra 1991. godine odnijela nabujala Neretva. Uprava Muzeja je tad, kaže Cero, pokrenula inicijativu da se ponovno izgradi taj most. Međutim, ubrzo je izbio rat u BiH i sve radnje u vezi s tim su zaustavljene.

"Ove godine, Muzej "Bitke na Neretvi" i Općina Jablanica pokrenuli su inicijativu i uputili dopise "Elektroprivredi" za obnovu tog mosta. Međutim, morat će se uključiti i strukture vlasti da bi se vratio taj najvažniji muzejski eksponat. Cilj je da se obnovi most kako bi se to obilježje iz Drugog svjetskog rata moglo proglasiti nacionalnim spomenikom", kazao je on.

Prema nekim procjenama za obnovu željezne konstrukcije preko Neretve koju je 1991. godine odnio veliki plavni val potrebno je oko milion KM.

"Željezna konstrukcija je potpuno pomjerena, drveni dio je odnijela voda. Veliki plavni val je odnio most i da bi se željezna konstrukcija preko Neretve iznova napravila u taj proces bi trebalo da se uključi "Elektroprivreda"," smatra Cero.

On ističe da bi vraćanje željezne konstrukcije mosta na Neretvi, tog glavnog eksponeta Muzeja "Bitke na Neretvi", doprinijelo i razvoju turizma na području Jablanice, regije, ali i BiH u cjelini.

Stalna postavka Muzeja "Bitke na Neretvi" napravljena je 12. novembra 1978. kad je Josip Broz Tito otvorio Muzej, a uništena je tokom rata u BiH i izgubljen veći dio muzejske građe i eksponata. U namjenskom prostoru za "Bitku na Neretvi" trenutno su postavljene još dvije različite postavke. Planovi menadžmenta Muzeja usmjereni su na razdvajanje tih postavki u tri zasebna dijela unutar zgrade kao zasebne organizacione jedinice.

Ove godine se obilježava 65 godina od bitke na Neretvi i 30 godina od otvaranja Muzeja u Jablanici. Centralna manifestacija obilježavanja Bitke na Neretvi bit će 26. aprila u Jablanici, a 30 godina od otvaranja Muzeja 12. novembra u Jablanici.